UBICOMP - Volatile Environments

Ένα από τα πιο σπουδαία ζητήματα στον διάχυτο υπολογισμό είναι η αποτελεσματική ανίχνευση των διαθέσιμων συσκευών / υπηρεσιών (service directory) στο χώρο και η διασύνδεση τους. Ας σκεφτούμε λοιπόν στιγμιότυπα από την καθημερινή μας ζωή, όπου κινούμενοι βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο. Οι κινητές συσκευές που έχουμε πιθανώς πάνω μας, πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύσουν τις διαθέσιμες συσκευές στο χώρο αυτό, να συνδεθούν με αυτές αν βεβαίως έχουμε εξουσιοδοτήσει την συσκευή μας / τα λογισμικά μας να το κάνουν και  έχουμε εξουσιοδοτηθεί προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτές. Σκεφτείτε συσκευές όπως routers, public printers, public displays κλπ. στις οποίες επιθυμούμε πρόσβαση προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες τους.

Βέβαια το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς οι συσκευές μπορούν να κινούνται (πιθανώς στην τσέπη ή την τσάντα του ιδιοκτήτη τους στο χώρο) και επομένως να βρίσκονται εκτός εμβέλειας των συσκευών αυτών, ή και εντός εμβέλειας άλλων λόγου χάρη εξαιτίας της μετάβασης μας σε διπλανά δωμάτια ή ακόμα - ακόμα και να σταματούν την λειτουργία τους εξαιτίας έλλειψης ενέργειας (άδειασμα μπαταρίας). Επιπλέον συνυπολογίστε τις αλλαγές που είναι δυνατόν να συμβούν στην επικοινωνία των συσκευών λογω της διαφορετικής δομής  και των χρησιμοποιούμενων πρωτόκολλων, της τοπολογίας, του bandwidth κλπ.

Από την φύση του και εξ ορισμού λοιπόν ο διάχυτος υπολογισμός (συσκευές, λογισμικά, λειτουργικά συστήματα) εμπεριέχουν την έννοια της δυναμικής και συχνής αλλαγής όλων των συνιστωσών του.


Βιβλιογραφία

  1. Coulouris G., Dollimore J., Kindberg T.; (2005); Distributed Systems: Concepts and Design; 4th edition.; Addison-Wesley; London

Δεν υπάρχουν σχόλια: