electromagnetic spectrum

Η μορφή ενέργειας που προκύπτει από τον συνδυασμό μαγνητικού και ηλεκτρικού πεδίου, όταν αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους, αλλά και κάθετα προς την διεύθυνση διάδοση τους, ονομάζεται ηλεκτρομαγνητικό κύμα.

Θεμελιώδες χαρακτηριστικό ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος είναι η συχνότητα του f, η οποία σχετίζεται με το μήκος κύματος λ όπως προκύπτει από την σχέση: 
c = λ*f
όπου c είναι η ταχύτητα του φωτός (300.000 χλμ / δευτερόλεπτο).

Ως μήκος κύματος ορίζεται η απόσταση που διανύει ένα κύμα σε χρονικό διάστημα περιόδου Τ του ηλεκτρικού σήματος από το οποίο ξεκίνησε
λ=c*T, (f=1/T)

Το εύρος συχνοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ασύρματη επικοινωνία είναι γνωστό ως ασύρματο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (electromagnetic spectrum).

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι επινόηση των επιστημόνων, με σκοπό την διευκόλυνση της μελέτης και της παρατήρησης της συμπεριφοράς των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Το φάσμα λοιπόν διαιρέθηκε σε τμήματα ανάλογα με την συχνότητα του κάθε κύματος. 

Τα τμήματα - ζώνες που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες επικοινωνίες είναι κυρίως:
  • Η ζώνη ραδιοκυμάτων (radiowave band). Κυμαίνεται μεταξύ  0Hz και 300MHz
  • Η ζώνη μικροκυμάτων (microwave band). Εκτείνεται από 300Mz έως 300GHz
  • Η υπέρυθρη ζώνη (infrared band). Αυτή η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στις συχνότητες του ορατού φωτός και βρίσκετατι μεταξύ 300GHz και 400THz


Βιβλιογραφία
  1. Nicopolitidis, P., Obaidat, M.S., Papadimitriou G.I. & Pomportsis, A.S. (2003). Wireless Networks. USA: Wiley.

Δεν υπάρχουν σχόλια: