Ψηφιακό Χρήμα (Digital Money)


 Το Ψηφιακό χρήμα είναι υποκατάστατο του πραγματικού χρήματος. Με τον όρο ψηφιακό χρήμα στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε ένα σύστημα πληρωμών ή στην αξία που τελικά το νέο μέσο αντιπροσωπεύει. Στην βιβλιογραφία συχνά αναφέρεται ως digital cash ή electronic cash (Abe M.;2001). Το ψηφιακό χρήμα όπως είναι αναμενόμενο δεν έχει φυσική υπόσταση με την έννοια ότι δεν είναι απτό και θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα: (Chida E.,  Mambo M.,  Shizuya H.;2001)

  • Απαλλάσσει από το βάρος των ενεργειών που σχετίζονται με τις πληρωμές. Αυτό σημαίνει ότι ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει αγαθά ή να λαμβάνει υπηρεσίες από ένα προμηθευτή χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να τον συναντήσει ποτέ ή να μεταβεί σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα, ATM ή άλλο φυσικό σημείο για να πληρώσει το αντίτιμο. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από τον προμηθευτή καθώς μπορεί να "βλέπει" μεγαλύτερο κοινό στόχο αφού έτσι μειώνονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και άρα δημιουργούνται μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Επιπλέον ο πελάτης προσδοκά καλύτερη τιμή καθώς τα κόστη για τον προμηθευτή για τέτοιου τύπου συναλλαγές έχουν σημαντικά μικρότερα κόστη.
  • Διάφοροι τρόποι πληρωμών γίνονται εφικτοί εξαιτίας της χρήσης του ψηφιακού χρήματος. Λόγου χάρη είναι δυνατή η αυτόματη πληρωμή χωρίς ο πελάτης να είναι αναγκασμένος να περάσει από τα συμβατικά ταμεία. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η πληρωμή του τέλους διοδίων η χρέωση των οποίων γίνεται με αυτόματο τρόπο χωρίς το όχημα να είναι αναγκασμένο να σταματήσει προκειμένου να ολοκληρώσει την συναλλαγή. 
  • Το ψηφιακό χρήμα μεταφέρεται και διανέμεται εύκολα.
  • Οι ψηφιακές αξίες είναι γρήγορα και εύκολα διαχειρίσιμες. Το τρίγωνο πελάτης, προμηθευτής και τράπεζα μπορούν να διαχειριστούν τεράστιους όγκους αξιών πολύ ευκολότερα απ΄ότι στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού / φυσικού χρήματος.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού χρήματος είναι η διασφάλιση της ανωνυμίας των συναλλαγών (Anonymity). Διασφάλιση της ανωνυμίας σημαίνει ότι ούτε και η ίδια η τράπεζα που τυχόν εγγυάται την συναλλαγή δεν έχει την δυνατότητα να εξακριβώσει ποιος από τους πελάτες της ξόδεψε τις ψηφιακές αξίες. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό χαρακτηριστικό, καθώς και στις φυσικές συναλλαγές με πραγματικά χρήματα είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ιδιωτικότητα του αγοραστή (Chaum D.; 1985)



Βιβλιογραφία
  1. Abe M.;(2001); "A secure three move blind signature for polynomially many signatures"; NTT Laboratories; Advances in Cryptology - Eurocrypt 2001, Lecture notes; Springer Verlag, pp 136 - 151.
  2. Chida E., Mambo M., Shizuya H.;(2001);"Digital Money - A survey"; Interdiscplinary Inromation Sciences, Vol 7; No2, pp 135-165
  3. Chaum D.; (1985);"Security without identification: transaction systems to make big brother obselete"; Communications of the ACM; Vol 28 Octomber 1985; No 10, pp 1030 - 1044.