Project - ορισμός


Ως project ορίζεται ένα εγχείρημα που ως σκοπό έχει την δημιουργία ενός νέου και μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Το εγχείρημα αυτό έχει αρχή και τέλος και επομένως μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσωρινό. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αποτελέσματα του project, τα οποία είναι δυνατόν να διαρκούν επί μακρόν. Σκεφτείτε λόγου χάρη το project της ανέγερσης της Ακρόπολης, η διάρκεια του οποίου διήρκεσε μόλις εννέα χρόνια, ενώ το αποτέλεσμα του το θαυμάζουμε σχεδόν 2.500 χρόνια μετά.

Ένα project φτάνει στο τέλος του για διάφορους λόγους, όπως:
-         οι αρχικοί στόχοι του έχουν ικανοποιηθεί,
-         οι ανάγκες οι οποίες εξυπηρετούσε δεν υφίστανται πλέον,
-         οι αρχικοί στόχοι δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ,
-        οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ή αυτοί που το χρηματοδοτούν απέσυραν το ενδιαφέρον τους για το αποτέλεσμα του

Αναφορικά με την διάρκεια πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι με τον όρο «προσωρινό» δεν νοείται κάτι που τελειώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Τα αποτελέσματα επίσης ενός project πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι μοναδικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τα αποτελέσματα μιας επαναλαμβανόμενης λειτουργίας. Λόγου χάρη η ανέγερση ενός συγκεκριμένου κτιρίου (Ακρόπολη) αποτελεί project με ορισμένη χρονική διάρκεια και μοναδικό προϊόν ενώ η γενικότερη ανοικοδόμηση της πόλης των Αθηνών αναφέρεται σε μια λειτουργία, αυτή της οικοδόμησης κτιρίων.

Όπως επίσης είναι φανερό από τα παραπάνω παραδείγματα της οικοδόμησης σ’ ένα project μπορούν να μετέχουν περισσότεροι του ενός πόροι από ένα ή περισσότερους οργανισμούς.

Τα παραδοτέα ενός project μπορεί να είναι ένα τελικό προϊόν ή υπηρεσία ή και κάποιο επιμέρους συστατικό για ένα άλλο project, πχ το πρόγραμμα Απόλλων της NASA αποτελείτο από πολλά project τα οποία συνολικά αποσκοπούσαν στην κατάκτηση της Σελήνης.


Βιβλιογραφία
  1. Project Management Institute, Inc; (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp 3-4
  2. Δημητριάδης Α.;(2009); Διοίκηση - Διαχείριση έργους; Εκδόσεις Νέων τεχνολογιών; Έκδοση 4η

Δεν υπάρχουν σχόλια: