DDoS - Επιθέσεις τύπου Email Spam



Το φαινόμενο των αυτόκλητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (unsolicited emails) έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δεκαετίας. Οι περισσότεροι χρήστες όταν παραλαμβάνουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, παραλαμβάνουν επίσης και ένα μεγάλο πλήθος άχρηστων μηνυμάτων τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τις αρκετές δεκάδες. (Toxen B.; 2000). Τα μηνύματα αυτά μπορεί να είναι διαφημιστικά, μηνύματα με κενό περιεχόμενο ή να περιέχουν άχρηστη εντελώς πληροφορία. Το πρόβλημα των αυτόκλητων μηνυμάτων προκαλεί τα παρακάτω προβλήματα στον χρήστη:

  • Ξοδεύει χρόνο για να εντοπίσει και να διαγράψει τα μηνύματα αυτά.
  • Πρέπει να περιμένει για να μεταφερθούν τα μηνύματα αυτά στον υπολογιστή του.
  • Κοστίζει οικονομικά για να μεταφερθεί ο επιπλέον όγκος των μηνυμάτων.
Με δεδομένο ότι ένας απλός χρήστης από το σπίτι του έχει περιορισμένες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, μπορεί να καθυστερήσει έως και 20-30 λεπτά για να κατεβούν τα άχρηστα μηνύματα. Σε αυτό το διάστημα ο χρήστης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καμία άλλη υπηρεσία του δικτύου. Από αυτή τη σκοπιά, το email spam μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μορφή Denial of Service επίθεσης.

Βιβλιογραφία 

  1. Toxen Bob; (2000); “Real world Linux Security: Intrusion, Prevention, Detection and Recovery”; Prentice Hall PTR; USA; pp 135-136

Δεν υπάρχουν σχόλια: