Project Management Processes

Το Project Management (διαχείριση έργου) είναι στην πραγματικότητα η εφαρμογή των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των δραστηριοτήτων αλλά και των εργαλείων και των πόρων, που ο Project Manager διαθέτει στο οπλοστάσιο του, τα οποία προσπαθεί να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να ικανοποιήσει τον αντικειμενικό του στόχο, δηλαδή την ολοκλήρωση του έργου (project). Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια σύνθετη εργασία και για την
επίτευξη του τελικού στόχου απαιτείται αποτελεσματική διαχείριση.

Μια διαδικασία συνήθως αποτελείται από επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δράσεις που αποκλειστικό στόχο έχουν την δημιουργία ενός προσχεδιασμένου / προϋπολογισμένου αποτελέσματος – προϊόντος – υπηρεσίας. Κάθε μια από τις διαδικασίες είναι ξεχωριστή και η φυσιογνωμία της συναρτάται από τα δεδομένα εισόδου, τις τεχνικές και τις επιμέρους ενέργειες που απαιτεί και φυσικά από τα παραγόμενα προϊόντα.

Τελικά ένα έργο (project) για να θεωρηθεί επιτυχημένο η ομάδα που το εκτελεί θα πρέπει:

  •  Να ορίσει προσεκτικά τις επιμέρους διεργασίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή των ζητούμενων (προϊόντα, υποπροϊόντα, υπηρεσίες)
  •  Να χρησιμοποιήσει ένα προσχεδιασμένο τρόπο προσέγγισης ο οποίος θα επιτρέψει την υλοποίηση του τελικού στόχου 
  • Να δημιουργήσει και να συντηρήσει δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας και των ενδιαφερομένων (stakeholders)
  • Να εξισορροπήσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και τους περιορισμούς με στόχο να ικανοποιηθούν οι αντικειμενικοί στόχοι, στον προϋπολογισμένο χρόνο, με το επιθυμητό κόστος και ικανοποιώντας το επίπεδο ποιότητας που εξαρχής έχουν προϋπολογισθεί.

Κατά κανόνα οι διεργασίες ενός έργου εκτελούνται από την ομάδα υλοποίησης η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ομάδα των ενδιαφερομένων (stakeholder) και κατηγοριοποιούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:


  • Τις διεργασίες διαχείρισης του Project, δηλαδή όλες εκείνες τις επιμέρους ενέργειες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ροή των εργασιών

  •  Τις διεργασίες παραγωγής των επιθυμητών προϊόντων / υπηρεσιών, δηλαδή όλες εκείνες τις επιμέρους ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει δυνατή η παραγωγή των επιμέρους ή τελικών προϊόντων.


Βιβλιογραφία


  1.  Management Institute, Inc; (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp47-48
  2. Rja Hyvari; (2006); "Success of Project in different organizational conditions"; Project Managment Journal; Sept 2006


Δεν υπάρχουν σχόλια: