Cloud Computing - Η θεωρία των πόρων – ικανοτήτων της επιχείρησης



Οι υποστηρικτές της “θεωρίας των πόρων και των ικανοτήτων” διατείνονται ότι σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον μεταβάλλεται με  ταχείς ρυθμούς (οι προσδοκίες των πελατών είναι άστατες, η τεχνολογία εξελίσσεται ιλιγγιωδώς), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιχείρησης (όπως οι πόροι και οι ικανότητες της), συνθέτουν μια περισσότερο σταθερή βάση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της στρατηγικής της επιχείρησης.

Όμως οι πόροι της επιχείρησης δεν είναι πάντα ικανοί για να της χαρίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επιτυχία. Πρέπει τους αναμφισβήτητα πολύτιμους πόρους της, να τους συνδυάζει για να δημιουργήσει ικανότητες. Οι ικανότητες δηλαδή προκύπτουν από το σωστό συνδυασμό και την ολοκλήρωση μιας ομάδας πόρων. Οι ικανότητες μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες, τις οριακές ικανότητες και τις θεμελιώδεις ικανότητες. Οι οριακές ικανότητες είναι οι ικανότητες τις οποίες είτε διαθέτουν και οι ανταγωνιστές είτε μπορούν εύκολα να τις μιμηθούν. Αντιθέτως οι θεμελιώδεις ικανότητες είναι ικανότητες που δεν διαθέτουν οι ανταγωνιστές και δεν μπορούν εύκολα να τις μιμηθούν. Οι ικανότητες αυτές μπορούν να προσδώσουν διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (Παπαδάκης Β.; 2007). Για παράδειγμα μια τεχνολογία ή συγκεκριμένες πρώτες ύλες μπορεί να αποτελούν οριακές ικανότητες όταν είναι δυνατόν να αποκτηθούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από τους ανταγωνιστές.

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων του Cloud δεν αποτελεί από μόνη της το σημείο διαφοροποίησης και επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την επιχείρηση. Ωστόσο ο συνδυασμός της υπολογιστικής νέφους με άλλους πόρους της επιχείρησης μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για να εφαρμοστεί μια επιθετική στρατηγική, αλλά και να υποστηριχθεί βέλτιστη χρήση των ικανοτήτων της που θα επιτρέψουν την δημιουργία θεμελιωδών ικανοτήτων και επίτευξη διατηρήσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Είναι λοιπόν σημαντικό για τις επιχειρήσεις αφενός να έχουν επίγνωση του νέου τεχνολογικού περιβάλλοντος αφετέρου να σχεδιάσουν την στρατηγική τους με προσοχή ώστε να βρουν τον συνδυασμό εκείνο, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων που θα οδηγήσει τελικά σε νέες ευκαιρίες. Από αυτή την άποψη η υπολογιστική νέφους βοηθά τις επιχειρήσεις να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση (Bueno E., Morcillo P., Rodriguez J.; 1997);

Βιβλιογραφία

  1. Παπαδάκης Β.; (2007); Στρατηγική των επιχειρήσεων: Ελληνική και Διεθνής εμπερίας; P341;Εκδόσεις Μπένου; Αθήνα
  2. Bueno E., Morcillo P., Rodriguez J.; (1997); “Management of Technology: Proposal for diagnosis model”; The journal of high technology management research; Vol 8; Issue 1; pp 63-87.

Δεν υπάρχουν σχόλια: