Amazon Web Services - Εισαγωγή καινοτόμων μοντέλων



Η Amazon αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ανάπτυξης τους οι επιχειρήσεις. Πριν λίγο μόνο καιρό ο σχεδιασμός των υποδομών και η υλοποίηση τους αποτελούσε πονοκέφαλο για τις εταιρίες, καθώς απαιτούσε την επένδυση κεφαλαίων και ανάλωση χρόνου από την μεριά των διοικήσεων. 
Με τις υπηρεσίες Amazon Web Services δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υπηρεσίες που χρειάζονται την ώρα ακριβώς που τις χρειάζονται (On-demand), χωρίς απώλεια χρόνου και κόπου, χωρίς περιττές επικοινωνίες μεταξύ πελάτη – προμηθευτή και με δυνατότητα άμεσης αυξομείωσης των υπηρεσιών που λαμβάνονται ανάλογα με την υφιστάμενη ανάγκη. Επιπλέον η υιοθέτηση του μοντέλου pay-as-you-go προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης των υπηρεσιών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εισόδου και χωρίς καμία συμβατική υποχρέωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε πίεση μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.


Σε γενικές γραμμές η AWS εφαρμόζει το μοντέλο pay-as-you-go, έτσι οι καταναλωτές των υπηρεσιών της καλούνται να πληρώσουν μονάχα τις υπηρεσίες που έχουν καταναλώσει. Οι πελάτες χρειάζεται να έχουν μονάχα προσκομίσει τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας, στην οποία γίνονται όλες οι χρεώσεις. Εάν δεν γίνει χρήση καμίας υπηρεσίας δεν υπάρχει καμία χρέωση.

Η Amazon έχει σχεδιάσει την τιμολογιακή της πολιτική με πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Οι πελάτες δεν χρειάζεται να ζητήσουν καμία επικοινωνία με κανένα αντιπρόσωπο της εταιρίας για οποιαδήποτε υπηρεσία. Δεν υπάρχουν κρυμμένες χρεώσεις ή άλλες εκπλήξεις και οι πελάτες μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα πάντα με τις αναλώσεις των πόρων που έχουν ήδη κάνει.

Η υπηρεσία Amazon S3 αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της διαφάνειας του μοντέλου τιμολόγησης. Για παράδειγμα μελετήστε την παρακάτω λίστα των τελών για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

  • Aποθήκευση
·        $0,150 για κάθε GB για τα πρώτα 50 TB ανά μήνα χρήσης αποθηκευτικού μέσου

            ·        $0,140 για κάθε GB για τα επόμενα 50 TB ανά μήνα χρήσης αποθηκευτικού μέσου

·        $0,130 για κάθε GB για τα επόμενα 400 TB ανά μήνα χρήσης αποθηκευτικού μέσου

·        $0,120 για κάθε GB μετά τα 500 TB ανά μήνα χρήσης αποθηκευτικού μέσου


  • Μεταφορά δεδομένων
·        $0,100 για κάθε GB, για όλα τα εισερχόμενα δεδομένα

·        $0,170 για κάθε GB, για τα πρώτα 10 TB ανά μήνα εξερχόμενων δεδομένων

·        $0,130 για κάθε GB, για τα επόμενα 40 TB ανά μήνα εξερχόμενων δεδομένων

·        $0,110 για κάθε GB, για τα επόμενα 100 TB ανά μήνα εξερχόμενων δεδομένων

·        $0,100 για κάθε GB μετά τα 150 TB ανά μήνα χρήσης εξερχόμενων δεδομένων


  • Αιτήματα
·        $0,01 για κάθε 1.000 PUT, COPY, POST ή LIST αιτήματα

·        $0,01 για κάθε 10.000 GET αιτήματα

Όλες οι χρεώσεις για τις υπηρεσίες που υπόκεινται στο μοντέλο pay-as-you-go έχουν παρόμοιους τιμοκαταλόγους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: