Σημαντικά χαρακτηριστικά του Ψηφιακού Χρήματος



Το ψηφιακό χρήμα σχεδιάστηκε προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές και προέκυψε σαν ανάγκη κυρίως με την επέκταση του Internet. Προκειμένου λοιπόν να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα χαρακτηριστικά του συμβατικού, φυσικού χρήματος. Θα πρέπει δηλαδή να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, να έχει καθολική αποδοχή, να είναι μεταβιβάσιμο και να διασφαλίζει την ανωνυμία των συναλλαγών. Για να είναι δυνατή η συνύπαρξη των παραπάνω χαρακτηριστικών θα πρέπει κατ’ ελάχιστον το ψηφιακό χρήμα να διαθέτει (Matonis J; 1995) τις παρακάτω ιδιότητες:


 α) Ασφάλεια

Με τον όρο ασφάλεια εννοούμε ότι το ψηφιακό χρήμα δεν πρέπει να μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Η ιδιότητα αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη συστήματος διασφάλισης της γνησιότητας. Η πλαστογραφία είναι υπαρκτός κίνδυνος τόσο στο ψηφιακό όσο και στο συμβατικό – φυσικό χρήμα και μπορεί να εμφανιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την παραγωγή ενός καθ’ όλα έγκυρου νομίσματος χωρίς αντίστοιχη ισόποση απόσυρση ενός παλαιότερου από την εκδότρια αρχή, ενώ ο δεύτερος είναι με την αντιγραφή – κλωνοποίηση ενός νομίσματος και τη χρήση του περισσότερες από μια φορές.
 

 β) Ιδιωτικότητα

Με τον όρο ιδιωτικότητα αναφερόμαστε αφενός στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων και την προστασία από κάθε είδους υποκλοπή που αφορούν λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής, αφετέρου στην διατήρηση της ανωνυμίας και την αδυναμία κατ΄ οποιοδήποτε τρόπο η εκδότρια ή άλλη αρχή να ανιχνεύσει μια τελεσθείσα συναλλαγή.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το συμβατικό χρήμα, το οποίο είναι ανώνυμο, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα ένα χαρτονόμισμα ή κέρμα να αποδοθεί σε κάποια οντότητα, έτσι οφείλει και το ψηφιακό χρήμα να μην επιτρέπει την συσχέτιση του με μια συναλλαγή ή κάποια συγκεκριμένη οντότητα.
Ωστόσο το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας αυξάνει τον κίνδυνο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, χρήματος δηλαδή που προέρχεται από εκβιασμούς, εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών και γενικότερα παράνομες δραστηριότητες.


γ) Φορητότητα

Η δυνατότητα χρήσης του ψηφιακού χρήματος οφείλει να είναι ανεξάρτητη από γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζεται μετατροπή φυσικών χρημάτων σε αντίστοιχα ψηφιακά αλλά και να είναι δυνατή η μεταφορά τους - από ένα γεωγραφικό τόπο σε ένα άλλο με χρήση των δικτύων υπολογιστών σε ψηφιακή μορφή. Προφανές είναι ότι πρέπει να υποστηρίζεται και η αντίθετη διαδικασία.


δ)    Μεταφερσιμότητα

Ως μεταφερσιμότητα νοείται η δυνατότητα ένας χρήστης να μπορεί να δαπανήσει μια ποσότητα ηλεκτρονικού χρήματος χωρίς να υπάρχει ανάγκη μεσολάβησης ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού.


ε)    Δυνατότητα off line συναλλαγών

Το υφιστάμενο πρωτόκολλο μεταξύ δύο συναλλασσόμενων πρέπει να επιτρέπει την διενέργεια των συναλλαγών χωρίς να προϋποθέτει ότι κάποιος από τους δύο είναι συνδεδεμένος με την εκδότρια αρχή, κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή κάποιο φορέα πιστοποίησης. Η διαθεσιμότητα πρέπει να ενυπάρχει χωρίς την ύπαρξη κανενός είδους περιορισμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατόν να διενεργούνται συναλλαγές διαρκώς  (24 χ 7) χωρίς να χρειάζεται πιστοποίηση αυθεντικότητας από έμπιστη τρίτη οντότητα.


στ)    Διαιρετότητα

Διαιρετότητα είναι η δυνατότητα να υποδιαιρέσουμε ένα νόμισμα σε μικρότερες μονάδες, το άθροισμα της αξίας των οποίων οφείλει να ισούται με την αξία του αρχικού νομίσματος.

ζ)    Αόριστη διάρκεια

Το ψηφιακό χρήμα δεν πρέπει να έχει προκαθορισμένο χρόνο λήξης. Η αξία του δηλαδή διατηρείται στο διηνεκές, εφόσον φυσικά ο εκδότης δεν έχει περιέλθει σε κατάσταση απαξίωσης, πτώχευσης ή άλλης φύσεως καταστροφή.

η)    Ευρεία  αποδοχή

Το ψηφιακό χρήμα πρέπει να είναι γνωστό και γενικά αποδεκτό τουλάχιστον μεταξύ μιας αρκετά μεγάλης ομάδας ανθρώπων και επιχειρήσεων. Αυτό κατ΄ αρχήν προϋποθέτει ότι είναι αναγνωρίσιμο - γνωστό, όπως επίσης και ότι η εκδότρια αρχή απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τουλάχιστον της ομάδας, μεταξύ των μελών της οποίας το ψηφιακό νόμισμα είναι αποδεκτό.

θ)    Φιλικότητα

Το ψηφιακό χρήμα επίσης οφείλει να είναι απλό στην χρήση του, τόσο από την πλευρά εκείνου που δαπανά, όσο και από την πλευρά εκείνου που εισπράττει. Η απλότητα βοηθάει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην αύξηση της αποδοχής.

ι)    Σχετική ανεξαρτησία

Το ψηφιακό χρήμα είναι νέο μέσο που προέκυψε από την ανάγκη λειτουργίας μιας αγοράς και όχι από την πολιτική βούληση κάποιου φυσικού ή νομικού προσώπου.
 

 


Βιβλιογραφία

  1.  Matonis w.Jon; (1995); Digital Cash and Monetary Freedom; Annual Conference for Internet Societe INET '95; Honoluly Hawaii

Δεν υπάρχουν σχόλια: