Project Management - Ορισμός



Ως Project Management αναφέρονται οι λειτουργίες του σχεδιασμού, της οργάνωσης, της εκτέλεσης και του ελέγχου των διαθέσιμων πόρων με απώτερο σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου.

Η διοίκηση ενός έργου τυπικά αλλά όχι περιοριστικά εμπεριέχει τον αναγνώριση και καταγραφή των απαιτήσεων, την διαχείριση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, τον προσδιορισμό των παραδοτέων ενός έργου, την διαχείριση των κρίσιμων μεγεθών ενός έργου όπως ποιότητα, κόστος, χρόνος, κίνδυνοι κλπ.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός εκάστου έργου το διαφοροποιούν και έτσι με ασφάλεια μπορεί να ειπωθεί ότι κανένα έργο δεν ίδιο με άλλα προηγούμενα. Κάθε φορά λοιπόν διαφορετικοί παράγοντες και περιορισμοί συνυπάρχουν σε ένα έργο και διαφορετικοί χειρισμοί απαιτούνται από τον διαχειριστή του.

Επιπλέον καθώς τα έργα εκτείνονται στο χρόνο και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες πολλές φορές αστάθμητους, προκύπτει η ανάγκη της διαρκής ενασχόλησης με την διοίκηση τους. Η διαχείριση και ο σχεδιασμός ενός έργου είναι μια διαρκή ενασχόληση λοιπόν, η οποία υπόκειται σε επαναλήψεις και συνεχείς βελτιώσεις σύμφωνα με τα κάθε φορά νεώτερα δεδομένα.

 Βιβλιογραφία

  1. Project Management Institute, Inc; (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp 4-5
  2. Δημητριάδης Α.;(2009); Διοίκηση - Διαχείριση έργους; Εκδόσεις Νέων τεχνολογιών; Έκδοση 4η

Δεν υπάρχουν σχόλια: