Ψηφιακό Χρήμα - Ιστορική αναδρομή



Η ιδέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και του ψηφιακού χρήματος δεν είναι νέα. Η πρώτη αναφορά έγινε από τον Edward Bellamy (αμερικανός λογοτέχνης) στα 1889. Στο βιβλίο του με τίτλο “Looking Backward” (εκδόσεις Boston: Houghton Miffin & co) κατά την διάρκεια ενός φανταστικού ταξιδιού του ήρωα στο χρόνο και συγκεκριμένα στην Βοστώνη του 2000, αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν παντελώς ξεχάσει την ύπαρξη του δολαρίου και ότι συναλλάσσονται με κάρτες οι οποίες εμπεριέχουν τα χρήματα τους.
Η βρετανική τράπεζα Barclays, τον Φεβρουάριο του 1995, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα η οποία επέκτεινε τις εργασίες της στο διαδίκτυο. Οι πελάτες της είχαν την δυνατότητα δίνοντας τους αριθμούς της πιστωτικής τους κάρτας να αγοράζουν προϊόντα τα οποία στην συνέχεια λάμβαναν μέσω ταχυδρομείου.
 Ένα, ένα τα τραπεζικά ιδρύματα σιγά -  σιγά άρχισαν να επεκτείνουν τις εργασίες του στο διαδίκτυο, ενώ αντίστοιχη υπήρξε και η επέκταση στις εμπορικές επιχειρήσεις με την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων ενδυναμώνοντας ολοένα και περισσότερο  την ανάγκη υποστήριξης συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών.
Το ψηφιακό χρήμα στην σύγχρονη μορφή του, είναι μια ακολουθία αριθμών η οποία αντικαθιστά τα τραπεζογραμμάτια και τα νομίσματα. Με την χρήση του ψηφιακού χρήματος και την υποστήριξη συσκευών όπως ένα ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο ή άλλες συσκευές διασύνδεσης και επικοινωνίας είναι δυνατή η αγορά προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: