Software Metrics - Πρότυπο ISO 9126



Το πρότυπο ISO 9126 που αφορά την μέτρηση της ποιότητα λογισμικού (Kitchenham B. & Pfleeger S.;1996), έχει ως βάση το μοντέλο του McCall. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό η ποιότητα ορίζεται ως “το σύνολο των στοιχείων και των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος λογισμικού που επιδρούν στην ικανότητα του να ανταπεξέρχεται και να ικανοποιεί είτε δεδηλωμένες είτε υπονοούμενες ανάγκες” και απαρτίζεται από έξι ποιοτικούς παράγοντες.

  •  Functionality (λειτουργικότητα). Το λογισμικό παρέχει λειτουργίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του χρήστη.

  • Usability (ευχρηστία). Το λογισμικό παρέχει τις λειτουργίες του με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό διευκολύνοντας τους τελικούς χρήστες.

  • Reliability (αξιοπιστία). Το λογισμικό παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα.

  • Efficiency (αποδοτικότητα). Το λογισμικό διατηρεί υψηλά επίπεδα επεξεργασίας και απόδοσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

  • Maintainability (συντηρησιμότητα). Το λογισμικό είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο και υλοποιημένο ώστε να είναι δυνατή η διόρθωση, η τροποποίηση ή η προσθήκη λειτουργικών ή αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του λογισμικού.

  • Portability (μεταφερσιμότητα). Το λογισμικό είναι δυνατόν να μεταφερθεί από ένα περιβάλλον σε άλλο.


 

 Το πρότυπο περιέχει μια πρόταση διαχωρισμού των ποιοτικών παραγόντων σε αναλυτικότερες κατηγορίες, η οποία όμως δεν είναι δεσμευτική.

Η διαφορά του πρώτυπου ISO 9126 από το μοντέλο του McCall είναι ότι το πρότυπο ISO 9126 αντιμετωπίζει την ποιότητα του λογισμικού από την πλευρά του χρήστη ενώ το μοντέλο του McCall από την πλευρά του προϊόντος.
 
Βιβλιογραφία
  1. Kitchenham B. & Pfleeger S.; (1996); “Software Quality: The Elusive Target”; IEEE Software; pp. 12-21

Δεν υπάρχουν σχόλια: