Οι σχέσεις μεταξύ Portfolios, Programs και Projects

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί από εκείνους που μελετούν τις μεθοδολογίες και τις έννοιες της θεματικής περιοχής της διοίκησης των έργων, πολλές φορές έχουν αδυναμία να κατανοήσουν τις συσχετίσεις που υφίστανται μεταξύ των εννοιών Portfolios, Programs και Projects. Έτσι παρακάτω θα επιχειρηθεί να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις αυτές.


Πηγή: http://www.thingswelearned.com/Article/Details/5e09ed53-5ff2-41d2-82a3-5f504de739d1/Relationships-Among-Project-Program-and-Portfolio-Management-PMP-CAPM-ThingsWeLearned


Portfolio Level

Με τον όρο Portfolio αναφερόμαστε σε όλα τα project ενός οργανισμού / εταιρίας με τα οποία επιχειρείται να επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι. Άρα με την χρήση του όρου είναι δυνατόν  να αναφερόμαστε στο σύνολο των έργων (projects) του οργανισμού ή στο σύνολο των έργων (projects) ενός τμήματος (division) ενός (μεγάλου συνήθως) οργανισμού. Ένας εύκολος τρόπος να διαχωρίζουμε τα Potffolios είναι να τα σκεφτόμαστε σαν το σύνολο των projects που χειρίζεται ένας Project Manager, στην περίπτωση βεβαίως που ο οργανισμός προβλέπει ένα τέτοιο ρόλο για κάθε ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα / προϊόν. Ένα Portfolio είναι δυνατόν να αποτελείται από Subportfolios, Programs και Projetcs


Program Level

Με τον όρο Program αναφερόμαστε σε ένα σύνολο στενά σχετιζόμενων Projects, ο συνδυασμός των οποίων παράγει ένα προϊόν / υποπροϊόν / υπηρεσία. Ένα Program πρέπει να έχει με σαφήνεια ορισμένους τους στόχους του. Επιπλέον τα παραγόμενα προϊόντα καθενός εκάστου Project που απαρτίζουν ένα Program πρέπει να είναι σαφώς εγκαίρως (πριν την έναρξη δηλαδή) προδιαγεγραμμένα και να συνάδουν  με τους προσδοκώμενους στόχους. Ένα Program συνήθως διαρκεί περισσότερο από τα επιμέρους project από τα οποία απαρτίζεται.


Project Level

Ως Project ορίζεται ένα εγχείρημα που σκοπό έχει την δημιουργία ενός νέου και μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Το εγχείρημα αυτό έχει αρχή και τέλος και επομένως μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσωρινό. Προσοχή, προσωρινό δεν σημαίνει απαραίτητα και μικρής χρονικής διάρκειας. Το παραγόμενο προϊόν / υπηρεσία, ωστόσο, είναι δυνατόν να διαρκεί στον χρόνο.

Παράδειγμα από την αυτοκινητοβιομηχανία
Portfolio
Παραγωγή αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης

Program
"Πράσινα" οχήματα

Projects
Ενίσχυση της ιπποδύναμης
Δημιουργία ελαφρύτερων κραμάτων για το αμάξωμα
Καύση εναλλακτικών καυσίμων


Βιβλιογραφία
  1. Project Management Institute, Inc (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp 4


Δεν υπάρχουν σχόλια: