Cloud Computing - Το μοντέλο Pay-as-You-Go



Αν σε ευοίωνους καιρούς το χρηματοοικονομικό όφελος που προκύπτει στις περιπτώσεις που η πληρωμή για την προμήθεια ενός αγαθού ή την λήψη μιας υπηρεσίας γίνεται ανά μήνα απολογιστικά είναι μεγάλο, τότε σε περιόδους κρίσης είναι ζωτικής σημασίας. Και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εκείνα που βοηθούν την ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή του Cloud Computing.

Για ένα οικονομικό διευθυντή ή μια διεύθυνση IT, η δυνατότητα χρήσης μιας εφαρμογής από ένα Cloud Provider αποτελεί λειτουργικό έξοδο (OPEX). Η ίδια λύση που έχει αγοραστεί και φιλοξενείται στο εταιρικό data center είναι ένα εφάπαξ κόστος που περιλαμβάνεται στις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) και ως τέτοιο χάνει διαρκώς μέρος της αξίας του, μέχρι να μηδενιστεί.
Η διαφορά μεταξύ CAPEX και OPEX όσο αφορά τις ωφέλειες από οικονομικής πάντα σκοπιάς είναι:

Καλύτερες ταμειακές ροές. Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος που προκύπτει από την υιοθέτηση του Cloud Computing είναι ότι αποφεύγεται η ανάληψη μεγάλης χρεωστικής υποχρέωσης ενώ ταυτόχρονα δεν πιέζεται η ρευστότητα της εταιρίας. Ιδιαίτερα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς όπου η εύρεση χρήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Εάν για ένα έργο (project) χρησιμοποιηθούν οι λύσεις που προσφέρονται από το cloud, ο οικονομικός διευθυντής πιθανόν αποφεύγει την έκδοση μιας μεγάλης επιταγής για την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής κατά την έναρξη του έργου και εκτός αυτού οι δαπάνες που προκύπτουν σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το αποτέλεσμα (Skilton M.; 2010).

Μικρότερη οικονομική έκθεση. Στο μοντέλο του cloud η αμοιβή αναφέρεται στους πόρους που έχουν αναλωθεί. Δηλαδή ένας οργανισμός σε περιοδική χρονικά βάση καλείται να πληρώσει ανάλογα με την χρήση των υπηρεσιών που έχει κάνει, ενώ όταν πια δεν χρειάζεται την λήψη των υπηρεσιών απλώς καταγγέλλει την σύμβαση και σταματά κάθε υποχρέωση προς τον πάροχο. Αντίθετα σε λύσεις για τις οποίες δαπανώνται χρήματα εκ των προτέρων για την αγορά υλικού και λογισμικού, εμφανίζονται περισσότεροι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, όπως λόγου χάρη η αδυναμία εξόφλησης της υποχρέωσης ή η πιθανή αποτυχία του έργου για το οποίο επενδύθηκαν τα χρήματα (Schadker T.; 2008).

Βελτιωμένη οικονομική εικόνα. Ένας φορέας υπηρεσιών cloud μπορεί με ακρίβεια να ενημερώσει ένα οργανισμό πόσο ακριβώς κοστίζει μια πιθανή αναβάθμιση της υπηρεσίας η οποία προσφέρεται από αυτόν, όπως λόγου χάρη η προσθήκη χρηστών ή η ενεργοποίηση νέων λειτουργιών. Το γεγονός αυτό εκτιμάται από την οικονομική διεύθυνση αφού έτσι δύνεται η δυνατότητα της παρακολούθησης με λεπτομέρεια των σχετικών δαπανών, ενώ παράλληλα επιτρέπεται με ακρίβεια η εκτίμηση του κόστους κάθε αλλαγής (Schadker T.; 2008).

Βελτιωμένη απόδοση των περιουσιακών στοιχείων. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίσης αποτέλεσμα είναι ότι ο ισολογισμός του οργανισμού δεν φέρει αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν το υλικό ή το λογισμικό, οι οποίες επηρεάζουν το οικονομικό αποτέλεσμα (Schadker T.; 2008).

Βιβλιογραφία

  1. Skilton M.; (2010); "Building return on Investment from Cloud Computing"; The Open Group.
  2. Schadker T.; (2008); "Talking to your CFO about cloud computing"; Forrester

Δεν υπάρχουν σχόλια: