Cloud Computing - Ιδιωτικό υπολογιστικό σύννεφο



Ιδιωτικό υπολογιστικό σύννεφο ονομάζεται το Cloud που είναι φτιαγμένο για την αποκλειστική χρήση ενός και μόνο πελάτη. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το καθεστώς ιδιοκτησίας του, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του κλπ. Ιδιαίτερο πάντως χαρακτηριστικό του είναι η αποκλειστική χρήση του από ένα και μόνο πελάτη.
Ένα ιδιωτικό Cloud επίσης είναι δυνατό να αποτελεί ιδιοκτησία του πελάτη. Η εγκατάσταση, η λειτουργία και η συντήρηση του ωστόσο δεν γίνεται από αυτόν. Οι φυσικές υποδομές (πχ servers) είναι δυνατόν να βρίσκονται είτε στις εγκαταστάσεις του πελάτη είτε στις εγκαταστάσεις του παρόχου της υπηρεσίας (Qi Zhang, Lu Cheng, Raouf Boutaba; 2010)
 



Πρόσφατα θεσπίστηκε ο όρος του «εικονικού ιδιωτικού νέφους» (virtual private cloud). Σε ένα τέτοιο εικονικό ιδιωτικό νέφος δεσμεύονται φυσικές υποδομές από ένα δημόσιο υπολογιστικό σύννεφο για την αποκλειστική χρήση ενός και μόνο πελάτη. Εξαιτίας της δέσμευσης των πόρων ο πελάτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι τα δεδομένα του αποθηκεύονται και η επεξεργασία τους γίνεται μονάχα σε παραχωρημένους σε αυτόν  διακομιστές στους οποίους βεβαίως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης (Staten James; 2009).
 

 
Βιβλιογραφία


  1. Qi Zhang, Lu Cheng, Raouf Boutaba; (2010); "Cloud computing: state-of-the-art and research challenges"; J Internet Serv Appl (2010) 1: 7–18
  2. Staten James; (2009); "Which Cloud Computing Platform is right for you?"; Forrester Reasearch Inc

Δεν υπάρχουν σχόλια: