Google & Cloud Computing



Σε αντιδιαστολή με την Amazon Web Services, η οποία κατά κύριο λόγο έχει εξειδικευθεί στο IaaS, η Google επικεντρώνεται κυρίως στις SaaS και PaaS υπηρεσίες (Lenk A., Klems M, Nimis J., Tai S., Sandholm T.; 2009).

Οι SaaS υπηρεσίες της Google παρέχονται κάτω από το όνομα “Google Apps”. Η οικογένεια των υπηρεσιών αυτών περιλαμβάνει εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, εργαλεία υποστήριξης συνεργασίας και εφαρμογές υπηρεσιών ασφαλείας.

Αντίστοιχα οι υπηρεσίες PaaS της Google καλύπτονται από τον τίτλο “Google App Engine”. Με τις υπηρεσίες αυτές παρέχεται ένα περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, το οποίο επιδρά με το λειτουργικό σύστημα, τα αποθηκευτικά μέσα, το δίκτυο και τις υποδομές του με διάφανο τρόπο.

Σε αντίθεση με τη προσέγγιση της Amazon, η οποία επιτρέπει στους developers να χρησιμοποιήσουν όποια τεχνολογική πλατφόρμα επιθυμούν, το Google App Engine επιβάλλει συμμόρφωση με διάφορους περιορισμούς και εργαλεία που είναι ενσωματωμένα στο περιβάλλον ανάπτυξης.

Οι πωλήσεις υπηρεσιών SaaS και PaaS προς τις επιχειρήσεις ήταν μια περιθωριακή δραστηριότητα για την Google και ως εκ τούτου απέφερε ελάχιστα έσοδα. Ωστόσο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του 2007 ο διευθύνων σύμβουλος Eric Schmidt είπε: “Ο επόμενος στρατηγικός μας στόχος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την αναζήτηση (search), τις διαφημίσεις (ads) και τις εφαρμογές (apps) ” (The New York Times; Schmidt Eric; 2007).  Επιπλέον στο ίδιο γεγονός αναφέρθηκε ότι η Google θα αποτελέσει μεγάλο και σημαντικό παίκτη την αγορά του SaaS και PaaS, αξιοποιώντας τις υποδομές της, το ισχυρό της όνομα αλλά και τα διαθέσιμα κεφάλαια της.



Τα “Google Apps” είναι μια συλλογή εφαρμογών και υπηρεσιών (Herrick D.; 2009) που παρέχονται στο  Internet και φιλοξενούνται στις υποδομές της Google και κατηγοριοποιούνται όπως παρακάτω:

  • Εφαρμογές και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων
  • Εφαρμογές και υπηρεσίες υποστήριξης συνεργατικότητας
  • Εφαρμογές και υπηρεσίες ασφάλειας.
 

Βιβλιογραφία

  1. Lenk A., Klems M, Nimis J., Tai S., Sandholm T.; (2009); "What's inside the Cloud? An Architectural Map of the Cloud landscape"; ICSE'09 workshop; IEEE
  2. The New York Times; Schmidt Eric; (2007); "http://www.nytimes.com/2007/05/11/technology/11google.html?_r=1&ex=1181534400&en=04dfad8879ca6307&ei=5070"
  3. Herrick D.; (2009); "Google This! Using Google Apps for collaboration and Productivity"; Proceedings of the 37th annual ACM SIGUCCS fall conference

Δεν υπάρχουν σχόλια: