Cloud Computing - Infrastructure as a Service (IaaS)



Infrastructure as a Service είναι η υπηρεσία διάθεσης υλικοτεχνικής υποδομής  (hardware) όπως διακομιστές (servers), αποθηκευτικά μέσα (storage), υποδομές δικτύου (network) και σχετικού με αυτά λογισμικό όπως λειτουργικά συστήματα (operating systems), τεχνολογίες εξομοίωσης (virtualization technology) και συστήματα διαχείρισης αρχείων (file systems). Πρόκειται για μια εξέλιξη του μοντέλου της παραδοσιακής φιλοξενίας αρχείων, η οποία όμως στην νέα της μορφή δεν απαιτεί μακροχρόνιες συμβάσεις ενώ επιπλέον επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να δεσμεύουν και να χρησιμοποιούν δυναμικά τις υποδομές ανάλογα με την ζήτηση. Στο μοντέλο αυτό ο πάροχος IaaS εκτελεί πολύ λίγες εργασίες υποστήριξης και οι τελικοί χρήστες πρέπει να διαμοιράσουν και να διαχειριστούν τις υπηρεσίες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως θα έκαναν αν οι υποδομές ήταν στο δικό τους data center (Shshil B., Leena J., Sandeep J.; 2010).
Το μοντέλο Infrastructure as a Service είναι μια μορφή φιλοξενίας (hosting). Περιλαμβάνει πρόσβαση στο δίκτυο καθώς και υπηρεσίες δρομολόγησης και αποθήκευσης δεδομένων. Ο πάροχος IaaS σε γενικές γραμμές συντηρεί το υλικό και  διαχειρίζεται τις υπηρεσίες (services) που είναι αναγκαίες για να «τρέξουν» τα λογισμικά. Η δυναμική αυξομείωση του εύρους ζώνης (bandwidth), της μνήμης, και του αποθηκευτικού χώρου είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου. Η ταχύτητα της δυναμικής προσαρμογής και η τιμολόγηση της αποτελεί πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών IaaS.
Δεκάδες εκατοντάδες εφαρμογές που υποστηρίζουν παράλληλη χρήση σε διάφορες συσκευές (smart phones, tablets, desktop applications) εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Τα δεδομένα τους είναι αποθηκευμένα σε υποδομές του Cloud και γίνονται διαθέσιμα προς χρήση στην τελευταία τους μορφή από όποια συσκευή και αν ζητηθούν.
 
 Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η διαφορά στο επίπεδο διαχείρισης των υποδομών όταν η υλικοτεχνική υποδομή είναι ιδιοκτησία του τελικού χρήστη και όταν χρησιμοποιούνται υπηρεσίες του Cloud όπως Iaas και PaaS.  

Βιβλιογραφία

Shshil B., Leena J., Sandeep J.; (2010); "Cloud Computing: A study of infrastructure as a service (IaaS)"; International Journal of Engineerig and Information Technology; Waves publishers

Δεν υπάρχουν σχόλια: