Software Setrics - Ποστοστικόποιηση - Μέτρηση - Μοντελοποίηση



Το αποτελεσματικό μάνατζμεντ οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας επιβάλλει διεργασίες ποσοτικοποίησης, μέτρησης και μοντελοποίησης. Οι μετρικές στο λογισμικό (Software Metrics) είναι τα εργαλεία με τα οποία μελετάμε και εντέλει ποσοτικοποιούμε την διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού και τα αποτελέσματα της (Mills E.;1988). 

Για να ποσοτικοποιήσουμε λοιπόν και άρα να καταφέρουμε να μετρήσουμε την ποιότητα ως μέγεθος χρειάζεται να σχεδιάσουμε μια σειρά από μετρήσεις οι οποίες να καταγράφουν τον βαθμό στον οποίο ένα σύστημα ή τμήμα αυτού έχει ένα χαρακτηριστικό. Έτσι ένα σύνολο τέτοιων μετρήσεων αποτελεί ένδειξη του βαθμού ποιότητας του λογισμικού (Ragland B.; 1995).

Οι μετρήσεις (Pressman R.; 1997) (Kan S.; 2002) χωρίζονται σε:
-         Μετρήσεις προϊόντος (product metrics)
-         Μετρήσεις έργου (project metrics)
-         Μετρήσεις διαδικασίας (process metrics).
                                                          
Οι μετρήσεις προϊόντος σχετίζονται με το προϊόν, δηλαδή τον πηγαίο κώδικα. Χωρίζονται σε δύο επιπλέον κατηγορίες α) τις εσωτερικές (αριθμός γραμμών, χρόνος εκτέλεσης, λάθη στον κώδικα κλπ) και β) τις εξωτερικές (λειτουργικότητα, πολυπλοκότητα, αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία κλπ). Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό οι μετρήσεις του “εσωτερικού” προϊόντος είναι πιο άμεσα και εύκολα μετρήσιμες. Αντίθετα οι μετρήσεις του “εξωτερικού” προϊόντος είναι πιο αφηρημένες.

Οι μετρήσεις έργου σχετίζονται με την επιμελή εκτέλεση του έργου και καθορίζουν την ροή του και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν.

Οι μετρήσεις διαδικασίας μετρούν τη διαδικασία κατασκευής του προϊόντος

Βιβλιογραφία

  1. Mills E.;(1988); “Software Metrics”; Software Engineering Institute Curriculum Module SEI-CM-12-1.1; December 1988
  2. Ragland B.; (1995); “Measure, Metric or Indicator; What’s the difference?”; Crosstalk; vol 8, no 3; March 1995; pp 29-30
  3. Pressman R.; (1997); Software Engineering. A Practitioner’s Approach; B0ston: McGraw Hill; 4th edition.
  4. Kan S.; (2002); Metrics and Models in Software Quality Engineering; Boston: Addison Wesley Professional; 2d edition; pp 85

Δεν υπάρχουν σχόλια: