BitCoin



Το BitCoin προτάθηκε το 2009 από τον Satoshi Nakamoto (άγνωστο παραμένει αν είναι πραγματικό πρόσωπο ή πρόκειται για ψευδώνυμο ή ακόμα – ακόμα και για μια ομάδα ατόμων). Το BitCoin είναι ψηφιακό νόμισμα το οποίο διακινείται μέσω του διαδικτύου, χωρίς να υπάρχει σε φυσική μορφή και χρησιμοποιείται κυρίως για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Πίσω από το νόμισμα αυτό δεν υπάρχει κάποια κεντρική τράπεζα ή άλλος πιστωτικός τραπεζικός οργανισμός αλλά μια ανοικτή διαχειριστική ομάδα. Οι πληρωμές γίνονται χωρίς την μεσολάβηση οιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος, δεν είναι δυνατή η ακύρωση συναλλαγής και το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν αυτή καθ’ αυτή την συναλλαγή καλύπτονται πλήρως από ανωνυμία (Androulaki et;2012).

Η αποθήκευση των χρημάτων γίνεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, software δηλαδή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθενός εκάστου ιδιοκτήτη ψηφιακού νομίσματος ή μέλους της διαδικτυακής ομάδας που αναγνωρίζουν το BitCoin ως μέσο συναλλαγής. Κάθε τέτοιο πορτοφόλι έχει μια μοναδική διεύθυνση BitCoin στην οποία μπορεί κάποιος χρήστης να αποστείλει νομίσματα BitCoins. Τα στοιχεία των συναλλαγών αποθηκεύονται σε μια κατανεμημένη βάση δεδομένων. Πρακτικά είναι αδύνατο κάποιος να ξοδέψει χρήματα που δε του ανήκουν ή να ξοδέψει δεύτερη φορά τα ίδια χρήματα. Επιπλέον είναι πλήρως εξασφαλισμένη η ανωνυμία του ιδιοκτήτη αλλά και η ανωνυμία των συναλλαγών (Drainville Danielle; 2012).

Η βασική αρχή της ισοτιμίας των μελών και η έλλειψη διαχειριστικού οργανισμού καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κανονιστική παρέμβαση και την χρέωση προμηθειών για την διενέργεια συναλλαγών και άλλων διευκολύνσεων. Οι χρήστες εθελοντικά μπορούν χωρίς να υποχρεούνται να προσφέρουν οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια. Οι εθελοντικές αυτές  προμήθειες χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των υποδομών και την επιτάχυνση των συναλλαγών.

Η έκδοση νέων νομισμάτων BitCoin είναι αλγοριθμικά περιορισμένη, ενώ ο μέγιστος αριθμός για προστασία από τον πληθωρισμό έχει προκαθοριστεί στα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Σήμερα περίπου 11 εκατομμύρια νομίσματα βρίσκονται σε κυκλοφορία (Kroll et; 2013). 

Παρόλο τον πειραματικό χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος, το BitCoin τελευταία κερδίζει ραγδαία έδαφος. Το γεγονός αυτό αφενός οφείλεται στην απόφαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν το BitCoin, αφετέρου στο δεκαπλασιασμό της αξίας του ως προς την ισοτιμία του με το δολάριο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. 

Βιβλιογραφία

  1.  Androulaki Elli, Karame Ghassan, Roeschlin Marc, Schere Tobias, Capkun Srdjan;(2012);Evaluating User Privacy in Bitcoin;ACR Cryptology ePrint Archive
  2. Drainville Danielle; (2012); An Analysis of the BtiCoin Electronic Cah System; Univeristy of Waterloo
  3. Kroll Joshua, Davey Ian, Felten Edward; (2013); The Economics of BitCoin Mining or, BitCoin in the Presence of Adversaries;The Twelfth Workshop on the Economics of Information Security (WEIS 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια: