Cloud Computing και Κοινωνία



Η συζήτηση αναφορικά με την υπολογιστική νέφους, τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από το μοντέλο αυτό, είναι σήμερα σε πρώτο πλάνο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την μετεξέλιξη του διαδικτύου, ενώ άλλοι πάλι πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για διαφορετική παρουσίαση ήδη υπαρχόντων προϊόντων πληροφορικής και απλώς είμαστε παρατηρητές της επανατοποθέτησης τους στο μυαλό το καταναλωτών. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε τι καινούριο στον χώρο της πληροφορικής, οι οργανισμοί οφείλουν να διερευνήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους και να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος τους αυτή την τεχνολογία.
Ένα πράγμα είναι σαφές. Η βιομηχανία της πληροφορικής αλλά και η κοινωνία γενικότερα χρειάζονται μια αντικειμενική και ειλικρινή συζήτηση για το πώς το Cloud θα επηρεάσει την υφιστάμενη οργάνωση τους, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τέλος ποιές είναι οι πιθανές παγίδες που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε περιορισμό ανάπτυξης και επιλογών.

Γενικά οι πελάτες του Cloud προσδοκούν ότι οι υπηρεσίες που θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν θα είναι εξίσου διαθέσιμες και προσβάσιμες όπως όλες οι άλλες δυνατότητες επιλογής που έχουν στο IT και χωρίς οι σημερινές επιλογές τους να περιορίζουν τις μετέπειτα αποφάσεις τους. Ωστόσο σε προηγούμενα άρθα περιγράφηκαν σημαντικά εμπόδια για την υιοθέτηση του Cloud Computing.

Ο τρόπος που πολλοί πάροχοι υπηρεσιών Cloud διανέμουν στον πελάτη τους τις υπηρεσίες τους είναι τέτοιος ώστε μπορεί να τον οδηγεί σε “αιχμαλωσία”. Οπωσδήποτε οι τακτικές αυτές δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του Cloud Computing και οδηγούν σε περιορισμό της ζήτησης. 
Ωστόσο τα δυνητικά οφέλη και οι δυνατότητες που απορρέουν από το Cloud Computing δεν είναι δυνατόν να τα αγνοηθούν εξαιτίας των πρακτικών αυτών. Έτσι διαμορφώνεται μια κίνηση με αιτήματα που αφορούν ένα μοντέλο διάθεσης των υπηρεσιών Cloud με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ελευθερία επιλογών και εκμηδενισμού εμπορικών πολιτικών που οδηγούν σε ιδιότυπες αιχμαλωσίες επιχειρήσεων και οργανισμών. (The open cloud manifesto).

Στα θεμελιώδη αιτήματα της κίνησης αυτής είναι:

  • Η δυνατότητα επιλογής. Ένας οργανισμός υπό συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς και των αναγκών του επιλέγει μια αρχιτεκτονική, ένα φορέα, ή ένα μοντέλο υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εκάστοτε ανάγκες του. Ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή να τον καταστήσει δέσμιο στο διηνεκές. Εάν ο οργανισμός για δικούς του λόγους αποφασίσει να αλλάξει πάροχο υπηρεσιών, αυτό πρέπει να είναι δυνατό.
  • Προσαρμοστικότητα. Δεν πρέπει να έχει σημασία ποιος πάροχος Cloud υπηρεσιών και ποια αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται. Μια ανοικτή αρχιτεκτονική Cloud οφείλει να επιτρέπει την συνεργασία με άλλες οντότητες ακόμα και αν αυτές έχουν επιλέξει διαφορετικούς παρόχους και αρχιτεκτονικές.
  • Ταχύτητα και ευελιξία. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που ευαγγελίζεται το Cloud Computing είναι η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής του υλικού και του λογισμικού ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν  γύρω μας, μια ανοικτή αρχιτεκτονική οφείλει να ανταποκρίνεται στις αλλαγές αυτές και τις νέες ανάγκες με ταχύτητα και ευκινησία
  • Δεξιότητες. Μια αδυναμία που εμφανίζεται με την υιοθέτηση κλειστών αρχιτεκτονικών είναι η δυσκολία ανεύρεσης ειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε περισσότερες από μια από αυτές τις πλατφόρμες. Σε ένα περιβάλλον Open Cloud υπάρχει ένα μικρότερο σύνολο τεχνολογιών που οι επαγγελματίες χρειάζεται να γνωρίζουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εύρεσης ανθρώπων που μπορούν να ανταποκριθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: