Οι λειτουργίες του Management


Μάνατζμεντ ονομάζεται η διεργασία κατά την οποία γίνεται διαχείριση ανθρώπινων και υλικών όρων με απώτερο σκοπό την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Οι πόροι είναι πολύτιμα αγαθά για την επιχείρηση και σχεδόν πάντα σε ανεπάρκεια. Οι επιτυχημένοι μάνατζερ είναι εκείνοι που κάνουν αποδοτική χρήση των παραπάνω πόρων, δηλαδή δαπανούν τους ελάχιστους δυνατούς πόρους για να επιτύχουν τους στόχους τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο αγγλικός όρος Management αποδίδεται εν μέρει με τον ελληνικό όρο "Οργάνωση και Διοίκηση". Επειδή ακριβώς η μετάφραση του όρου στην ελληνική, δεν κρίνεται επαρκής η λέξη μεταγραμματίστηκε με ελληνικούς χαρακτήρες και μεταφέρθηκε αυτούσια ως "Μάνατζμεντ". 
Ο Μπαμπινιώτης πάντως στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (1998), μεταφράζει την λέξη Μάνατζμεντ με τον όρο "Διοικητική".

Με όποιο όρο πάντως και αν αναφερθούμε στην πραγματικότητα υπονοούμε κυρίως τις παρακάτω διακριτές λειτουργίες, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτελεσματικό Μάνατζμεντ (Μπουραντάς Δ.; 2002)
  • Προγραμματισμός (planning)
  • Οργάνωση (organizing)
  • Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων (leading)
  • Ελέγχος (controlling)

Βιβλιογραφία
  1. Μπαμπινώτης Γ.;(1998); Λεξικό της Νέαλληνικής Γλώσσας; Κέντρο Λεξικολογίας; Αθήνα
  2. Μπουραντάς Δ.; (2002); Μάνατζμεντ: Θεωρητικό υπόβαθρο - Σύγχρονες πρακτικές; Εκδόσεις Μπένου; Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: