Project Managment - Project Phases

Ένα project μπορεί να διαιρεθεί σε διαφορετικές φάσεις κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο αριθμός αυτός δεν είναι συγκεκριμένος και εξαρτάται από την φύση (τον αντικειμενικό στόχο) του έργου. Ως φάση ενός έργου θα μπορούσε να οριστεί το σύνολο των συσχετιζόμενων ενεργειών οι οποίες όταν ολοκληρωθούν / συνδυαστούν παράγουν ένα ή περισσότερα παραδοτέα. 

Οι φάσεις ενός έργου συνήθως εξελίσσονται και ολοκληρώνονται σειριακά, ωστόσο δεν είναι απίθανο – μη συμβατό να επικαλύπτονται σε κάποιες περιπτώσεις. Οι φάσεις είναι προφανές ότι διαφέρουν μεταξύ τους και απαιτούν διαφορετικό χρόνο και προσπάθεια για την ολοκλήρωση τους.

Οι φάσεις επίσης, καθώς “τεμαχίζουν” ένα Project σε λογικά μέρη, προσφέρουν την δυνατότητα για ευκολότερο σχεδιασμό, διοίκηση και έλεγχο τους.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των φάσεων που περιέχονται σε ένα έργο, όλες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως:

  • Κάθε φάση εστιάζει σε διαφορετικούς επιμέρους στόχους σε σχέση με τις υπόλοιπες. 

  • Η πραγμάτωση ενός επιμέρους παραδοτέου μιας φάσης προέρχεται αποκλειστικά από τις ενέργειες της φάσης στην οποία ανήκει και αφορά.

  • Η ολοκλήρωση μιας φάσης συμβαίνει μονάχα όταν έχουν παραχθεί το σύνολο των παραδοτέων που έχουν σχεδιαστεί και αφορούν την φάση αυτή.


Βιβλιογραφία
  1.  Management Institute, Inc; (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp41-42
  2. Rja Hyvari; (2006); "Success of Project in different organizational conditions"; Project Managment Journal; Sept 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: