Cloud Computing - Τοποθεσία δεδομένων (Data location)



Επιπρόσθετα, εκτός από την τοπολογία του δικτύου ενός cloud provider, πολλές φορές ενδιαφέρει και η φυσική τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα. Η γνώση αυτή είναι πολλές φορές κρίσιμης σημασίας καθώς μεταξύ διαφορετικών κρατών εφαρμόζεται διαφορετική νομοθεσία, κανονισμοί και πρότυπα.
Λόγου χάρη σύμφωνα με το νόμο 2472/1997, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και τη διασυνοριακή ροή προσωπικών δεδομένων, προβλέπονται μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα να αποσταλούν στην αλλοδαπή. Πολλές φορές ακόμα εκτός από τα προβλήματα της τοποθεσίας προκύπτουν και προβλήματα διαδρομής, λόγου χάρη ο πελάτης ζητά τα δεδομένα να μην περνάνε από συσκευές δρομολόγησης και αναμετάδοσης που βρίσκονται σε συγκεκριμένες χώρες. Για να αντιμετωπίσουν προβλήματα αυτού του τύπου κάποιοι cloud providers επιτρέπουν στον πελάτη να επιλέξει την φυσική τοποθεσία που θα αποθηκεύονται τα δεδομένα του. Για παράδειγμα η Amazon προσφέρει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Βιβλιογραφία
  1. Εφημερίς της κυβερνήσεως της ελληνικής δημοκρατίας.Αριθμός φύλλου 50; ΝΟΜΟΣ 2472/1997. Προσταστία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; 10/04/1997


Δεν υπάρχουν σχόλια: