Amazon Simple Storage Services (Amazon S3)



Η υπηρεσία Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) παρέχει μια διεπαφή διαδικτύου μέσω της οποίας είναι δυνατόν να αποθηκευτούν ή να ανακληθούν δεδομένα ανεξαρτήτου όγκου, οποιαδήποτε στιγμή από οποιαδήποτε τοποθεσία στο διαδίκτυο. Δίνεται έτσι στους προγραμματιστές η δυνατότητα να προσπελάσουν τις υποδομές αποθήκευσης δεδομένων της Amazon (Murty J.; 2008).

Η υπηρεσία Amazon S3 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει ένα ελάχιστο σύνολο δυνατοτήτων με στόχο να υποστηρίξει ικανοποιητικά λειτουργίες αποθήκευσης δεδομένων όπως:

  • Οι πελάτες μπορούν να γράφουν, να διαβάζουν και να διαγράφουν αντικείμενα το καθένα από τα οποία περιέχουν δεδομένα μεγέθους από 1 byte έως 5 GB. Οι πελάτες μπορούν να αποθηκεύσουν σχεδόν απεριόριστο αριθμό αντικειμένων.
  • Κάθε αντικείμενο πληροφορίας είναι αποθηκευμένο σε ένα «συλλέκτη δεδομένων» και μπορεί να ανακτηθεί με τη χρήση ενός μοναδικού κλειδιού.
  • Ένας «συλλέκτης δεδομένων» μπορεί να βρίσκεται ως φυσική οντότητα στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Όλοι οι «συλλέκτες δεδομένων» αποθηκεύονται σε υποδομές που έχουν δεσμευτεί ειδικά για αυτή τη χρήση, τα δε αντικείμενα είναι δυνατόν να προσπελαστούν από οποιαδήποτε φυσική τοποθεσία.
  • Υποστηρίζονται μηχανισμοί ελέγχου ταυτότητας. Τα αντικείμενα δεδομένων μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιωτικά ή δημόσια και τα δικαιώματα επ’ αυτών μπορούν να εκχωρηθούν σε συγκεκριμένους χρήστες.
  • Η υπηρεσία Amazon S3 χρησιμοποιεί διεπαφές REST και SOAP, προκειμένου να υπάρχει συμβατότητα με τα διάφορα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου.
  • Προσφέρεται η δυνατότητα προσθήκης πρωτοκόλλων. Το εξ ορισμού πρωτόκολλο για το κατέβασμα δεδομένων είναι το http.  Το πρωτόκολλο BitTorrent υποστηρίζεται επίσης προκειμένου να μειώσει το κόστος διανομής.
  • Η αξιοπιστία της υπηρεσίας υποστηρίζεται από σχετικό SLA. Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών αναφέρει ότι η AWS θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα πάνω από 99,9% κατά την διάρκεια κάθε κύκλου χρέωσης (http://aws.amazon.com/s3/).
Βιβλιογραφία

  1. Murty J.; (2008); Prgorgamming Amazon Web Services: S3, EC2, SQS, FPS, and SipmleDB; P51 &P261 & P498 ; O'Reilly
  2. Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) ; http://aws.amazon.com/s3/

Δεν υπάρχουν σχόλια: