Edge Computing

Πολλές από τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής  εκμεταλλεύονται ήδη το cloud computing και τα οφέλη που απορρέουν από την χρήση του. Ωστόσο οι κατασκευαστές και οι προγραμματιστές εφαρμογών για φορητές συσκευές (mobile devices) και αισθητήρων (sensors)  αρχίζουν να ανακαλύπτουν  ολοένα και περισσότερο τα οφέλη από την εκτέλεση  όλο και περισσότερων υπολογισμών και λειτουργιών απ’ ευθείας στις συσκευές αυτές.

Αυτή η προσέγγιση συμβάλλει στη μείωση καθυστερήσεων που οφείλονται στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τους κεντρικούς servers, στη μείωση της εξάρτησης από το υπολογιστικό νέφος και στην καλύτερη διαχείριση της μαζικής παραγωγής δεδομένων που προέρχονται από τις διάφορες διασυνδεδεμένες συσκευές.

Η δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών υπολογισμού και επεξεργασίας σε φορητές διασυνδεδεμένες συσκευές ΙΟΤ  αναφέρεται ως "Edge Computing". Σκεφτείτε το "Edge" ως το σύμπαν των διασυνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών και ταυτόχρονα ως πύλες εισόδου πληροφοριών. Στο "Edge Computing" ο υπολογισμός παρέχει νέες δυνατότητες στις εφαρμογές του Διαδικτύου, ιδιαίτερα για όσες βασίζονται στη μηχανική μάθηση για εργασίες όπως ανίχνευση αντικειμένων, αναγνώριση προσώπου, επεξεργασία γλώσσας και αποφυγή εμποδίων.

Το Edge computing παρέχει απτή αξία τόσο σε καταναλωτικές όσο και σε βιομηχανικές περιπτώσεις χρήσης IoT. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους διασύνδεσης στέλνοντας μόνο τις πληροφορίες που έχουν σημασία αντί για τις ακατέργαστες ροές των δεδομένων των αισθητήρων. Η ικανότητα να αναλύει και να φιλτράρει τα δεδομένα πριν την αποστολή μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων δικτύου και υπολογιστών. Η επεξεργασία στο άκρο μειώνει επίσης την καθυστέρηση και καθιστά τις συνδεδεμένες εφαρμογές πιο ισχυρές. Η αποφυγή αποστολής δεδομένων από μια συσκευή στο σύννεφο είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές που χρησιμοποιούν οθόνες υπολογιστών ή μηχανική μάθηση


Η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής μπορούν επίσης να βελτιωθούν με το Edge computing διατηρώντας τα ευαίσθητα δεδομένα μέσα στη συσκευή αντί να στέλνουν αναγνωρίσιμες πληροφορίες διαμέσου του διαδικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: