Project Management Office

Το Project Management Office είναι το τμήμα ή η ομάδα εκείνη ενός οργανισμού / εταιρίας με αντικείμενο τον ορισμό / παρακολούθηση / επικαιροποίηση των προτύπων εκείνων που σχετίζονται με τις λειτουργίες του Project Management εντός του οργανισμού / εταιρίας.

Πηγή: http://kigospace.com/pmo/
Ανάλογα με τον τρόπο οργάνωσης και τη γενικότερη κουλτούρα του οργανισμού / εταιρίας μπορούμε να έχουμε διάφορων "ειδών" Project Management Offices. Η διαφοροποίηση έχεις κυρίως να κάνει με τον διαφορετικό βαθμό εμπλοκής στον έλεγχο που ασκείται στα έργα που "τρέχει" ο οργανισμός. Έτσι χωρίς να αποκλείονται συνδυασμοί και διαφορετικού βαθμού εμπλοκής στα διάφορα έργα σε γενικές γραμμές διακρίνουμε 3 "είδη" οργάνωσης Project Management Offices: 
α) το υποστηρικτικό - Παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες ως προς την οργάνωση της διοίκησης των έργων, προτείνονται τα best practices και παρέχουν πληροφορίες ανατροφοδότησης από άλλα έργα που έχουν "τρέξει" εντός ή εκτός οργανισμού.
β) το ελεγκτικό - Παρέχονται επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά επιπλέον επιβάλλονται και συγκερκιμένες μεθοδολογίες ή πρακτικές διοίκησης
γ) το εκτελεστικό - Στν εκδοχή αυτή υπάρχει άμεση εμπλοκή και διαχείριση των έργων απ 'ευθείας απο το Project Management Office.

Το Project Management Office οφείλει να είναι το εργαλείο εκείνο που συνδυάζει δεδομένα και πληροφορίες που αφορούν την στρατηγική της εταιρίας και εξασφαλίζει την υλοποίηση των έργων με τρόπο τέτοιο που να την ικανοποιούν.

Οργανωτικά το Project Management Office πρέπει να έχει την δικαιοδοσία να δρα ως stakeholder, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην εξέλιξη των έργων. 

Οι Project Managers και τα Project Management Offices επιδιώκουν διαφορετικούς στόχους καθώς οι ενέργειες τους "οδηγούνται" από διαφορετικούς "οδηγούς". Για παράδειγμα ένας Project Manager εστιάζει σε συγκεγκριμένους στόχους, ενώ το Project Management Office έχοντας την μεγαλύτερη εικόνα επιδιώκει στόχους γενικότερους μέρος των οποίων είναι το αποτέλεσμα της εργασίας του Project Manager.

Βιβλιογραφία
  1. Project Management Institute, Inc (2009); A guide to the project management body of knowledge; pp 10 - 12
  2. Hobbs B., Aubry M., Thuillier D.; (2008); "The Project Management Office as an organisational innovation"; International Journal of Project Management; Volume 26, Issue 5; July 2008; pp 547 - 555
  3. Julian J.; (2008); "How Project Management Office leaders facilitate cross project learning and continuous improvement";  International Journal of Project Management; Volume 39, Issue 3; Sep 2008; pp 43 - 58




Δεν υπάρχουν σχόλια: