Cloud Computing - Software as a Service (SaaS)



Η ιδέα είναι ότι ένας πάροχος είναι δυνατόν να προσφέρει στους τελικούς χρήστες πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές λογισμικού. Οι εφαρμογές είναι προσβάσιμες από διάφορες συσκευές με χρήση απλών διεπαφών πελάτη πχ ένα web browser, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στον διακομιστή (server) των λογισμικών. Τα λογισμικά αποτελούν ιδιοκτησία του παρόχου. Ως αντάλλαγμα των παραπάνω διευκολύνσεων ο τελικός χρήστης καλείται να καταβάλει μίσθωμα για την χρήση τους (Shshil B., Leena J., Sandeep J.; 2010).
Στο μοντέλο αυτό δεν υπάρχει ανάγκη ο τελικός χρήστης να προβεί σε σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού. Η μόνη εργασία που χρειάζεται να γίνει είναι παραμετροποίηση, ώστε το λογισμικό να ικανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει καμία πράξη αγοροπωλησίας software, ενώ η αμοιβή που ο τελικός χρήστης υποχρεούται να καταβάλει στον πάροχο αφορά μονάχα την χρήση του λογισμικού και την αποθήκευση των εγγραφών του.
Ένας SaaS πάροχος κανονικά φιλοξενεί και διαχειρίζεται ένα ή περισσότερα λογισμικά χρησιμοποιώντας ιδιόκτητες υποδομές, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα  σε πολλαπλούς χρήστες μέσω του διαδικτύου.
Γνωστά παραδείγματα υπηρεσιών αυτού του τύπου είναι το Microsoft Dynamics CRM Online της Microsoft, το Gmail, το facebook, κλπ. Είναι προφανές από την δημοφιλία και μόνο των συγκεκριμένων εφαρμογών ότι πρόκειται για την περισσότερο διαδεδομένη εκδοχή χρήσης της υπολογιστικής νέφους. Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που ένα πάροχος SaaS χρησιμοποιεί υπηρεσίες Platform as a service (PaaS) ή και Infrastructure as a service (IaaS) τις οποίες προσφέρουν άλλοι Cloud Providers (Mell P., Grance T.; 2009).

Βιβλιογραφία


  1. Shshil B., Leena J., Sandeep J.; (2010); "Cloud Computing: A study of infrastructure as a service (IaaS)"; International Journal of Engineerig and Information Technology; Waves publishers
  2. Mell Peter, Grance Timothy; (2009); "The NIST definition of Cloud Computing: Recommedations of the National Institute of Stamdars and Technology"; NIST Special Publication 800-145; pp 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: