Google Apps Premier Edition (GAPE)



Η έκδοση Premier (GAPE) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντικαταστάτης του Microsoft Office, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι χρήστες είναι ισότιμοι, δεν υπάρχουν χρήστες οι οποίοι θέλουν να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης άλλων εφαρμογών που χρησιμοποιούν ή εξαρτούνται από το Microsoft Office ή δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης εφαρμογών ειδίκευσης όπως το Microsoft Project, Microsoft Access, Microsoft Visio και άλλες (Creese G.;2007).

Η Google εκτιμά ότι κάποιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν τα Google Apps ως αντικαταστάτη του Microsoft Office. Ωστόσο εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τα Google Apps οι εταιρίες τα χρησιμοποιούν κυρίως ως συμπλήρωμα για την δημιουργία συνεργατικών εγγράφων, ενώ στην συνέχεια το έργο εισάγεται στα αντίστοιχα προϊόντα του Microsoft Office για την τελική μορφοποίηση.

Μερικές περιοχές στις οποίες το Microsoft Office ξεπερνά τα Google Apps είναι:

Documents (έγγραφα): Τα Google Docs δεν υποστηρίζουν

  • Πίνακα περιεχομένων

  • Κεφαλίδες και υποσέλιδα

  • Αυτόματη δημιουργία υποσημειώσεων

  • Ικανοποιητικό αριθμό γραμματοσειρών


Spreadsheets (λογιστικά φύλλα): Τα Google spreadsheets δεν υποστηρίζουν

  • κάποιες από τις ενσωματωμένες functions του excel (πχ functions που αφορούν δεδομένα από βάσεις)

  • δεν μπορεί να κρύψει (hide) γραμμές ή κολώνες


Presentations (παρουσιάσεις): Η εφαρμογή δημιουργίας παρουσιάσεων της Google είναι κακής ποιότητος και στην καλύτερη περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ενός περιγράμματος το οποίο στην συνέχεια θα εισαχθεί στο Microsoft PowerPoint για να καταστεί ευπαρουσίαστο.

Customized Applications (προσαρμοσμένες εφαρμογές). Χρησιμοποιώντας κανείς το Microsoft Visual Studio Tools για το Office μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές που ενσωματώνουν λειτουργίες και ιδιότητες των δημοφιλών εφαρμογών του. Αντίστοιχα  το Google API παρόλο που προσφέρει δυνατότητες για έλεγχο των αντίστοιχων εφαρμογών εντούτοις απέχει πολύ από το επίπεδο των ικανοτήτων της Microsoft

Google Apps vs Microsoft Office


Από την πλευρά των χαρακτηριστικών η Premier έκδοση είναι κατώτερη σε σύγκριση με τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για επαγγελματική χρήση. Έχει όμως χαρακτηριστικά  όπως αυτά της αποθήκευσης και της διανομής στα οποία εμφανίζει ισχυρά πλεονεκτήματα.

Χαρακτηριστικές λεπτομέρειες αυτής της έκδοσης είναι:

  • Creation (δημιουργία). Ενώ η έκδοση GAPE επιτρέπει την δημιουργία και τη διαχείριση documents (εγγράφων) και spreadsheets (λογιστικών φύλλων) εντούτοις δεν διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες και δεν υποστηρίζει αρχεία περιεχομένου όπως αρχεία από scanner  ή άλλες ηλεκτρονικές πηγές.
  • Storage (αποθήκευση). Με την έκδοση GAPE μπορεί κανείς να αποθηκεύσει documents (έγγραφα), spreadsheets (λογιστικά φύλλα), email, μηνύματα και ιστοσελίδες χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό. Ωστόσο το είδος των αρχείων που μπορούν να αποθηκευθούν είναι περιορισμένος.
  • Distribution (διανομή).  Το δυνατό σημείο της λύσης είναι η ευκολία της διανομής λόγω της αρχιτεκτονικής του SaaS
  • Discovery (ανακάλυψη). Ενώ η έκδοση GAPE υποστηρίζει την λειτουργία της αναζήτησης εντούτοις η απόδοση της είναι χαμηλότερη από τις ανταγωνιστικές της.
  • Archiving (αρχειοθέτηση). Η λύση δεν διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία αρχειοθέτησης. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει προληπτική φύλαξη των εγγράφων από πιθανή καταστροφή και δεν είναι εύκολη η διαδικαστική (batch) μεταφορά τους από το περιβάλλον φιλοξενίας της Google σε τοποθεσίες πίσω από τα firewalls για την ασφαλή αποθήκευση τους.
  • Analytics (στατιστικά χρήσης). Παραδόξως, παρόλο που η εταιρία προσφέρει τα Google Analytics, η λύση δεν παρέχει τα στατιστικά χρήσης και επεξεργασίας των εγγράφων ή την δημοφιλία τους κλπ.
  • Management (διαχείριση). Παρόλο που η έκδοση GAPE προσφέρει ασφάλεια και συνεκτικότητα, εντούτοις λείπει η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης.

Google Apps Premier Edition


Η έκδοση GAPE υποστηρίζει επίσης σύγχρονη και ασύγχρονη συνεργασία και επικονωνία.

  • Synchronus communication (σύγχρονη επικοινωνία). Υποστηρίζει μηνύματα και φωνή  (VoIP) με χρήση πρωτοκοκολλου IP αλλά και συνομιλία με υποστήριξη ήχου και φωνής.
  • Αsynchronus communication (ασύγχρονη επικοινωνία). Προσφέρει υπηρεσία email και Really Simple Syndication (RSS) feeds.
  • Synchronus collaboration (σύγχρονη επικοινωνία). Υποστηρίζει συνεργασία σε πραγματικό χρόνο για την παραγωγή ενός εγγράφου.
  • Asynchronus collaboration (ασύγχρονη επικοινωνία). Λόγω της υποστήριξης του ημερολογίου και επειδή οι συνεργάτες μπορούν να φορτώνουν έγγραφα, υποστηρίζεται η ασύγχρονη συνεργασία. 


Communtication and Collaborations



Offline access (πρόσβαση χωρίς σύνδεση)

Γενικά με λύσεις της μορφής  SaaS θεωρούμε ότι οι χρήστες έχουν πρόσβαση συνεχώς στο διαδίκτυο. Μερικές όμως λύσεις SaaS υποστηρίζουν επίσης την δυνατότητα εργασίας εκτός διαδικτύου κάνοντας τις όποιες αλλαγές στα έγγραφα σε τοπικό επίπεδο. Κατά την επόμενη σύνδεση στο διαδίκτυο ενημερώνουν τα έγγραφα συγχρονίζοντας τις όποιες αλλαγές. Στην περίπτωση της έκδοσης GAPE δεν υποστηρίζεται η πρόσβαση χωρίς σύνδεση με αυτόματο τρόπο.

Ανάπτυξη λογισμικού με χρήση Google Apps Enterprise Edition.

Οι developers μπορούν να αναπτύσσουν λογισμικό επικοινωνόντας με τις δυνατότες που προσφέρονται από την έκδοση GAPE με χρήση του Goolgle Apps API. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα τα γράφονται προγράμματα τα οποία διαχειρίζονται το περιβάλλον, αντιγράφουν δεδομένα και προσθέτουν λειτουργικά χαρακτηριστικά. Τα παρεχόμενα APIs είναι τα παρακάτω:


  • Provisioning API. Επιτρέπει στους devepolers να δημιουργούν, να ανακτούν και να διαγράφουν λογαριασμούς χρηστών, ψευδώνυμα και λίστες email

  • Calendar Data API. Επιτρέπει στους devepolers να έχουν εικόνα και να ενημερώνουν γεγονότα ημερολογίου.

  • Spreadsheets Data API. Επιτρέπει στους devepolers να ανακτούν, να ενημερώνουν και να διαγράφουν δεδομένα σε υφιστάμενα λογιστικά φύλλα.

  • Gadgets API. Ένα Google gadget είναι μια μικρή εφαρμογή, η οποία τρέχει σε μια ιστοσελίδα ή στο Google desktop, όπως λόγου χάρη μια εφαρμογή που παρουσιάζει τον καιρό σε ένα χάρτι ή την κίνηση σε μια περιοχή. Δίνεται δηλαδή στους devepolers η δυνατότητα να δημιουργούν μικρές εφαρμογές (οι οποίες ονομάζονται “gadget”) και ενημερώνονται με χρήση τεχνολογιών XML.



 Βιβλιογραφία

  1. Creese G.;(2007);"Google Apps in the Enterprise: A Promotion-Enhancing or Career-Limiting Move for Enterprise Architects?"; Burton Group's Collaboration and Content Strategies

Δεν υπάρχουν σχόλια: