Cloud Computing - Platform as a Service (PaaS)



Η ιδέα είναι ότι ένας πάροχος είναι δυνατόν να προσφέρει την υλικοτεχνική υποδομή (IaaS) καθώς και συγκεκριμένης κατηγορίας software, όπως ολοκληρωμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης λογισμικού, γλώσσες προγραμματισμού, βάσεις δεδομένων και λοιπά εργαλεία ανάπτυξης με την βοήθεια των οποίων ο τελικός χρήστης μπορεί να αναπτύξει το δικό του λογισμικό. Το μοντέλο Platform as a Service (PaaS) είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης, εγκατάστασης και διανομής λογισμικού και παρέχεται ως υπηρεσία σε προγραμματιστές μέσω του διαδικτύου. Διευκολύνει την ανάπτυξη του λογισμικού και τον διαμοιρασμό του απαλλαγμένο από το κόστος και την πολυπλοκότητα της αγοράς και της διαχείρισης της αναγκαίας υποδομής, ενώ ταυτόχρονα παρέχει όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη του κύκλου ζωής του λογισμικού (Shshil B., Leena J., Sandeep J.; 2010). Με το μοντέλο PaaS οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές διαδικτύου (web applications) χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν κανένα «εργαλείο» τοπικά στον υπολογιστή τους ενώ μπορούν να διανείμουν τα λογισμικά που παράγουν χωρίς χρήση κανενός ιδιαίτερου εργαλείου διαχείρισης.
Η Microsoft τα τελευταία  χρόνια διαθέτει το Microsoft Azure, το οποίο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του PaaS. Επαγγελματίες της πληροφορικής μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία τελευταίας γενιάς και να αναπτύσσουν λογισμικό απ’ ευθείας στο σύννεφο.

Βιβλιογραφία


Shshil B., Leena J., Sandeep J.; (2010); "Cloud Computing: A study of infrastructure as a service (IaaS)"; International Journal of Engineerig and Information Technology; Waves publishers

Δεν υπάρχουν σχόλια: