Εξάρτηση του Project Management από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης / οργανισμού

Τα Projects δεν είναι αφηρημένες έννοιες και κυρίως δεν αναπτύσσονται σε αεροστεγή περιβάλλοντα, αλλά η ανάπτυξη τους - κύκλος ζωής τους, εξαρτάται άμεσα από το στενό περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσονται ή από το οποίο εξαρτώνται.

Είναι εξαιρετικής σημασίας ο Project Manager να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του "εσωτερικού περιβάλλοντος" που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του έργου αρνητικά ή θετικά. Διαφορετικοί οργανισμοί έχουν διαφορετικές κουλτούρες, δηλαδή διαφορετικές αξίες, πεποιθήσεις, επιδιώξεις, οι οποίες κυρίως εκπορεύονται από την ανώτατη διοίκηση.

Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και παράγοντες από το "εξωτερικό περιβάλλον", όπως λόγου χάρη οι νομοθεσίες που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού, η ευκολία ή μη εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, ο βαθμός και η ένταση του ανταγωνισμού στην τοπική αγορά, ακόμα ακόμα και οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες της δεδομένης χρονικής στιγμής που το Project εξελίσσεται.

Η συνεκτίμηση όλων των παραπάνω (και πολλών άλλων, ανάλογα με την περίπτωση π.χ. διαπολιτισμικότητα στην περίπτωση που ένα Project απασχολεί πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων προσωπικό ή φάσεις του έργου εκτελούνται σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία) είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων. 


Βιβλιογραφία
  1. Project Management Institute Inc; (2009); A quide to the project management body of knowledge; pp 20 - 21
  2. House R., Hanges P., Dorfman P., Javidan M., Dickson M., Gupta V.; (1999); "Cultural Influences on Leadership and Organizations: Project Globe";
  3. Whitaker S.; (2013); PMP Training Kit; Microsoft; pp 13-14;

Δεν υπάρχουν σχόλια: