Amazon SimpleDB



Η υπηρεσία Amazon SimpleDB, είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται μέσω του διαδικτύου και περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες βάσεων δεδομένων, όπως αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων με χρήση ερωτημάτων. Η υπηρεσία αυτή είναι σε στενή σχέση με τις δύο προηγούμενες (Amazon EC2 και Amazon S3), ο συνδυασμός των οποίων παρέχει την δυνατότητα να αποθηκεύονται, να επεξεργάζονται και να ανακτούνται δεδομένα από το σύννεφο.

Η Amazon σημειώνει ότι οι κατανεμημένες σχεσιακές βάσεις δεδομένων συχνά απαιτούν αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, μπορεί να είναι σύνθετες όσο αφορά την δόμηση τους, ενώ συχνά απαιτούν την απασχόληση ενός διαχειριστή (DBA). Αντίθετα η Amazon SimpleDB, ισχυρίζεται ότι είναι απλούστερη, δεδομένου ότι δεν απαιτεί κανένα ειδικό σχεδιασμό (σχήμα βάσης), τα δεδομένα ευρετηριάζονται αυτόματα, ενώ παρέχεται ένα API για την αποθήκευση και την πρόσβαση σ’ αυτά. Έτσι η Amazon καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη νέα προσέγγιση εξαλείφει τα κόστη σχεδιασμού και διαχείρισης, καθώς επίσης και τα κόστη συντήρησης και tuning των δεδομένων.
Και φυσικά όπως και στις προηγούμενες υπηρεσίες ο πελάτης πληρώνει μόνο για ότι χρησιμοποιεί.

Τα δεδομένα οργανώνονται σε τομείς και οι πελάτες μπορούν να τρέξουν ερωτήματα σε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Οι τομείς συντίθενται από αντικείμενα και τα αντικείμενα εμπεριέχουν τα δεδομένα καθώς και τον τύπο τους. Ένας Amazon SimpleDB τομέας μοιάζει με το worksheet ενός spreadsheet. Κατ’ αναλογία τα αντικείμενα μοιάζουν με τις γραμμές, ο τύπος αντιστοιχεί με την επικεφαλίδα της κολώνας, ενώ τα δεδομένα βρίσκονται καταχωρημένα σε κάθε ένα από τα κελιά.  Ωστόσο, αντίθετα από τα spreadsheet η Amazon SimpleDB, επιτρέπει πολλαπλές τιμές να συσχετιστούν με ένα κελί. Επιπρόσθετα κάθε αντικείμενο μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπόλοιπα (Murty J.; 2008) .Τέλος τα ευρετήρια δημιουργούνται αυτόματα.

Για χρησιμοποιήσει ένα πελάτης το Amazon SimpleDB πρέπει:

  • Να δημιουργήσει ένα τομέα στον οποίο θα φιλοξενηθούν δομημένα δεδομένα
  • Να κάνει χρήση των εντολών GET, PUT, DELETE, οι οποίες του επιτρέπουν να διαχειριστεί τα αντικείμενα. Το Amazon SimpleDB ευρετηριάζει αυτόματα τα δεδομένα καθώς αυτά προστίθενται στους τομείς και επομένως είναι εύκολο να ανευρεθούν γρήγορα. Δεν είναι απαραίτητο να οριστεί εκ των προτέρων το σχήμα (δομή) της βάσης, όπως επίσης δεν είναι ανάγκη να αλλάξει το σχήμα στην περίπτωση που νέα δεδομένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά προστεθούν αργότερα. Κάθε αντικείμενο μπορεί να έχει μέχρι 256 χαρακτηριστικά και κάθε χαρακτηριστικό μπορεί να καταλαμβάνει από 1 byte έως 1.025 bytes
  • Να υποβάλλει ερωτήματα στην βάση δεδομένων μέσω διεπαφών API με εκφράσεις που μοιάζουν με SQL.    


Βιβλιογραφία

  1. Murty J.; (2008); Prgorgamming Amazon Web Services: S3, EC2, SQS, FPS, and SipmleDB; P51 &P261 & P498 ; O'Reilly

Δεν υπάρχουν σχόλια: