Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)



Η Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), είναι μια υπηρεσία  διαδικτύου που παρέχει τη δυνατότητα δέσμευσης και χρήσης υπολογιστικής ισχύς στο νέφος. Είναι μια υπηρεσία υποδομής, η οποία σχεδιάστηκε προκειμένου να καταστήσει την πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ σε επίπεδο Web προσφορότερη. Μέσω της διεπαφής της υπηρεσίας, επιτρέπεται στους πελάτες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να δεσμεύουν υπολογιστική ισχύ σύμφωνα με την εκάστοτε ανάγκη τους (Vliet J., Paganelli F.; 2011). 

Εφόσον η αρχική εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, η αύξηση ή η μείωση της υπολογιστικής ισχύς γίνεται ταχύτατα, ενώ ο πελάτης καλείται να πληρώσει μόνο για την υπολογιστική ισχύ την οποία δέσμευσε και χρησιμοποίησε (Yi S., Kondo D., Andrzejak A.; 2010)

Η επίτευξη του στόχου αυτού γίνεται με χρήση virtual machines (VMs). Οι πελάτες έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν το λειτουργικό σύστημα της αρεσκείας τους. Ωστόσο οι περισσότερες επιλογές είναι βασισμένες σε Linux. Οι χρήστες επιλέγουν ένα προ – παραμετροποιημένο λειτουργικό σύστημα με δυνατότητα να έχουν προ - εγκατεστημένες  διάφορες εφαρμογές. Έτσι με την εκκίνηση της εικονικής μηχανής αποκτούν πρόσβαση σε ένα προσαρμοσμένο υπολογιστικό περιβάλλον. Οι χρήστες μπορούν επιπλέον να διαχειριστούν τα δικαιώματα πρόσβασης στο δίκτυο και να τρέχουν όσες εικονικές μηχανές με την ίδια παραμετροποίηση χρειάζονται ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας Amazon EC2 είναι:

  • Δυνατότητα παραμετροποίησης μιας εικονικής μηχανής (Amazon Machine Ιmage - ΑΜΙ), στην οποία είναι εγκατεστημένες οι εφαρμογές, οι βιβλιοθήκες, τα δεδομένα και οι ρυθμίσεις του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη. Εναλλακτικά οι πελάτες επίσης έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν άμεσα πρότυπες παραμετροποιήσεις εικονικών μηχανών με εγκατεστημένες όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές.
  •  Η υπηρεσία υποστηρίζει εργαλεία τα οποία απλοποιούν την αποθήκευση των αρχείων των εικονικών μηχανών.
  • Με την χρήση της υπηρεσίας, είναι δυνατόν να ρυθμιστούν τα δικαιώματα χρήσης, το επίπεδο πρόσβασης στο δίκτυο και οι παράμετροι του firewall
  • Αφού επιλεγεί το είδος του τερματικού και το λειτουργικό του σύστημα είναι δυνατή η εκκίνηση, ο τερματισμός ή η παρακολούθηση πολλών ταυτόχρονων εκδοχών ενός Amazon Machine Image, τα οποία χρησιμοποιούν την υπηρεσία Amazon EC2 με χρήση API ή κάποιου από τα εργαλεία που υποστηρίζονται από την Amazon.
  • Επιλογή αν οι εικονικές μηχανές θα τρέξουν από διαφορετικές τοποθεσίες προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, αν θα χρησιμοποιηθεί στατική IP στους τερματικούς σταθμούς ή αν η αποθήκευση των δεδομένων θα γίνει στις εικονικές μηχανές.
  • Χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση των πόρων, π.χ. απολογιστική χρέωση ανάλογα με το συνολικό χρόνο λειτουργίας μιας εικονικής μηχανής ή του όγκου των δεδομένων που διακινήθηκε στο δίκτυο κλπ.
Η Amazon πρόσφατα λανσάρισε τις «αποκλειστικές υποδομές», δηλαδή υποδομές τις οποίες οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση, σαν να ήταν δηλαδή υπό την ιδιοκτησία τους. Σε αντίθεση όμως με τις υποδομές ιδιοκτησίας του πελάτη δεν υπάρχει χρέωση για την συντήρηση τους ούτε και για την δέσμευση αποκλειστικής χρήσης του υλικού όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αντιθέτως ο πελάτης καλείτε να πληρώσει απολογιστικά ως προς τον χρόνο χρήσης των υποδομών (http://aws.amazon.com/ec2/).

Βιβλιογραφία

  1. Vliet J., Paganelli F., (2011); Programming Amazon EC2; P9; O'Reilly
  2. Yi S., Kondo D., Andrzejak A.; (2010);" Reducing Costs of Spot Instances via Checkpointing in the Amazon Elastic Compute Cloud"; IEEE 3rd International Conference on Cloud Computing
  3. Amazon Elastic compute cloud (Amazon EC2); http://aws.amazon.com/ec2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: