Project Managment - Project Stakeholder




Εμπλεκόμενος / ενδιαφερόμενο μέλος / φορέας  /  Stakeholder ενός έργου είναι ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, είτε μια ομάδα ή οργανισμός ή εταιρία (ή και συνδυασμός όλων των παραπάνω), οι οποίοι είτε συμμετέχουν σε ένα έργο (project) είτε έχουν έννομο ενδιαφέρον / συμφέρον για και από την έκβαση του και με τις δράσεις ή την στάση τους μπορούν να το επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη του.

Οι Stakeholders μπορεί να συμμετέχουν ενεργά ή όχι στο έργο ή να έχουν συμφέροντα που ανάλογα με την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά. Είναι μάλλον αναμενόμενο από τα παραπάνω, ότι κάποτε - κάποτε τα συμφέροντα κάποιων από τους Stakeholders δύνανται να είναι ανταγωνιστικά και εξαιτίας αυτού είναι σύνηθες να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις.

Ο εντοπισμός όλων των Stakeholders είναι κρίσιμη και δύσκολη εργασία. Συνήθως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Project Manager, αυτός που παρήγγειλε ή θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου, η ομάδα ή ο οργανισμός που διεκπεραιώνει το έργο, ο χρηματοδότης ή ο επενδυτής που διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για την εκτέλεση του έργου. Προφανές είναι ότι η παραπάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική καθώς η ακριβής λίστα εξαρτάται άμεσα από το είδος του έργου.  

Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο εντωπισμός των Stakeholders είναι μια διαρκή διαδικασία καθ' όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής ενός έργου.


Βιβλιογραφία

  1. Sutterfield S., Friday-Stroud S., Shivers-Blackwell S.;(2006); “A Case Study o Project and Stakeholder Management Failures Lessons learned”; Project Management Journal; Dec 2006Project 
  2. Management Institute, Inc; (2013); A guide to the project management body of knowledge; pp56
  3. Olander, S. & Landin, A.; (2005); "Evaluation of stakeholder influence in the implementation of construction projects.International Journal of ProjectManagement"; 23; pp 321–328. 
  4. Olander, S.; (2007); "Stakeholder impact analysis in construction project management.Construction Management and Economics";25(3); pp 277–287.

Δεν υπάρχουν σχόλια: