Amazon Web Services (AWS)



Η Amazon ήταν η εταιρία η οποία ίδρυσε το πρώτο βιβλιοπωλείο στο Internet (Machilis ;(1998), Munk; (1999)). Επιπλέον, καμία εταιρία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ασχοληθεί με το διαδίκτυο και με ποιο τρόπο αυτό μπορεί να ανατρέψει τους συμβατικούς τρόπους πώλησης και διανομής (Fortune 1997). Ο Economist (2000) είχα γράψει ότι το brand name  της Amazon έχει γίνει συνώνυμο με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ότι είναι μια από τα πιο αναγνωρίσιμα brand σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα έγραψε ότι ο δικτυακός τόπος της Amazon είναι ένα από τα περισσότερο επισκέψιμα site στην Αμερική και ένα από τα δύο ή τρία πρώτα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία (Mellani K.,Johnson M.; 2000).

Από τις αρχές του 2006 η Amazon Web Services (AWS), διαθέτει μια πλατφόρμα υπηρεσιών υποδομής στο σύννεφο. Παρέχει κυρίως υπολογιστική ισχύ, αποθηκευτικό χώρο αλλά και άλλες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν πρόσβαση σε μια σειρά από επεκτάσιμες υπηρεσίες σχετικές με την υποδομή. Η AWS επίσης δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της να χρησιμοποιούν τις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ανάπτυξης και μοντέλα προγραμματισμού ενώ επιπλέον προσφέρει πλήρη πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα και τα εργαλεία συστήματος (aws.amazon.com)

Οι πελάτης της AWS πληρώνουν μόνο για ότι χρησιμοποιούν. Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συμβάσεις ή αρχικό κόστος κατά την εκκίνηση μιας συνεργασίας (Amazon web services; 2009)

Η AWS για να παρέχει της υπηρεσίες της, αξιοποιεί την παγκόσμια υποδομή πληροφορικής της Amazon.com, της οποίας ο ετήσιος τζίρος από το λιανικό εμπόριο είναι 15 δισεκατομμύρια δολάρια.  

Οι υπηρεσίες της AWS τελικά μπορούν να καταναλωθούν από ένα ευρύ φάσμα πελατών. Λόγου χάρη ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να λειτουργήσει άριστα σε περιόδους αιχμής, μια φαρμακευτική εταιρία μπορεί να ενοικιάσει υπολογιστική ισχύ για να εκτελέσει μια μεγάλης κλίμακα προσομοίωση, μια εταιρία μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να διαθέσει video και μουσική χωρίς περιορισμούς, και μια εμπορική εταιρία μπορεί να επεκτείνει το εύρος ζώνης που χρειάζεται για την υποστήριξη της λειτουργίας της. Οι πελάτες της Amazon καταναλώνουν υπηρεσίες υποδομής την στιγμή ακριβώς που θα τις χρειαστούν. Η τεράστια αποδοχή του μοντέλου αυτού από το αγοραστικό κοινό έχει καταστήσει  την AWS κυρίαρχο παίχτη στην αγορά του IaaS, ενώ παράλληλα παρέχει και μια σειρά από υπηρεσίες PaaS και SaaS (Amazon web services; 2010)

Στις υπηρεσίες που παρέχονται από την AWS  περιλαμβάνονται και οι  παρακάτω:

  • Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)
  • Amazon Simple Storage Services (Amazon S3)
  • Amazon SimpleDB
  • Amazon Simple Queue Services (Amazon SQS)
  • Amazon CloudFront
  • Amazon Flexible Payments Server (Amazon FPS)
  • Amazon DevPay
  • Amazon Mechanical Turk
  • Amazon Fulfilment Web Service (Amazon FWS)
  • Amazon Associate Web Service
  • Alexa Web Information Services (AWIS) 


Βιβλιογραφία
  1. Machlis S.; (1998); "Amazon.com, Wal-Mart pushes Web branding"; ComputerWorld, Vol. 32, No 32; pp13
  2. Munc C.; (1999); "Title fight"; Fortune; Vol 193; No 12; pp 84-94
  3. Mellani K., Johnson M.; (2000); "Does it pay to be a first mover in e.commerce? The case of Amazon.com"; Management Decision 38/7; pp 445-452; MCB Univertisty Press
  4. Amazon web services; http://aws.amazon.com/what-is-aws/

Δεν υπάρχουν σχόλια: