Cloud Computing - Τα όρια του Cloud



Το Cloud Computing εκτιμάται ότι αποτελεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης στις λύσεις πληροφορικής καθώς μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις διαφορετικές ανάγκες πελατών όλων των μεγεθών (μεγάλες επιχειρήσεις, μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις ακόμα και τελικούς χρήστες). Κάποιες εφαρμογές που είναι βασισμένες στο σύννεφο όπως το GMAIL έχουν γνωρίσει τεράστια αποδοχή, κάποιες άλλες πάλι όχι.

Εφαρμογές οι οποίες είτε κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για την λειτουργία της επιχείρησης / οργανισμού είτε αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν σημαντικά για την επιχείρηση δεδομένα με δυσκολία “ανεβαίνουν” στο υπολογιστικό νέφος. Σύμφωνα με την έρευνα της Kelton Research (2009), σε πάνω από 500 υψηλόβαθμα στελέχη πληροφορικής σε 17  χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης στις λύσεις που είναι βασισμένες στο νέφος κυρίως λόγω του φόβου της απώλειας ή διασποράς κρίσιμων πληροφοριών εξαιτίας επιθέσεων και γενικότερων αδυναμιών ασφαλείας.

Ακόμα και όσοι εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα κρίσιμα συστήματα τους υπό την εποπτεία ενός Cloud Provider ζητούν να ξέρουν:

  • Ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τις εφαρμογές και με ποιο τρόπο θα παρακολουθείτε η κάθε του ενέργεια.

  • Τι μέτρα ασφαλείας χρησιμοποιούνται για την μετάδοση και αποθήκευση των δεδομένων.

  • Με ποιο τρόπο οι εφαρμογές και τα δεδομένα που αφορούν διαφορετικούς πελάτες διατηρούνται ξεχωριστά.

  • Σε ποια φυσική τοποθεσία θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα και κατά πόσο η παράμετρος αυτή μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του τελικού πελάτη (πχ διαφορά ώρας, διαφορετική νομοθεσία κλπ).
  •  Αν η γενικότερη συμφωνία (τεχνικές λεπτομέρειες, διαθεσιμότητα υπηρεσίας, ποιότητα υπηρεσίας, μέτρα ασφαλείας κλπ) μπορεί να καταγραφεί σε μια σύμβαση (Service Level Agreement).

Όλες οι παραπάνω ανησυχίες που εκφράζονται από τους δυνητικούς πελάτες αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για της ανάπτυξης του cloud computing


Βιβλιογραφία

  1. Kelton Research;(2009); "Survey: Cloud Computing "No Hype", but fear of security and control slowing adoption". "http://www.circleid.com/posts/20090226_cloud_computing_hype_security/"

Δεν υπάρχουν σχόλια: