Cloud Computing - Market sizing



Το Cloud Computing είναι ένα σχετικά νέο και πολλά υποσχόμενο μοντέλο διάθεσης υπηρεσιών πληροφορικής και εργαλείων υπολογισμού χρήσης (Buyya R., Shin C.; Venugopal S.;2008). Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες σε χρήστες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε εξαρτημένη σχέση με τον πάροχο. Σε ανταπόδοση αυτών των υπηρεσιών ο πάροχος αμείβεται με μέτρο τους πόρους που αναλώθηκαν και τις δυνατότητες που αξιοποιήθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Gartner και η IDC δημοσίευσαν αναφορικά με το Cloud Computing τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις τους έως το 2016. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις τους το 2012 το 80% των νέων εμπορικών εφαρμογών που θα αναπτυχθεί θα λειτουργούν στο υπολογιστικό νέφος (BusinessWire.com; Christy Pettey; 2011).

Το 1969 ο Leonard Kleinrock, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχε στα αρχικά ερευνητικά προγράμματα του ARPANET είχε πει: «Τα δίκτυα υπολογιστών είναι ακόμη στα σπάργανα, αλλά καθώς ωριμάζουν και επεκτείνονται θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα να διασπείρονται σε κάθε σπίτι και κάθε γραφείο και να θεωρούνται ως αγαθά κοινής ωφελείας όπως η τηλεφωνία ή ο ηλεκτρισμός» (Kleinrock L.; 2005).
Αυτό το όραμα της χρησιμότητας των υπολογιστών που βασίζεται στην κοινή χρήση και την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες είναι ήδη πραγματικότητα. Επιπλέον είναι δυνατό το κόστος της χρήσης να υπολογίζεται με βάση την ανάλωση των υπηρεσιών που έγινε – όπως ακριβώς στην τηλεφωνία ή στην κατανάλωση ηλεκτρισμού -, ενώ επιπλέον οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να επενδύσουν κεφάλαια ή να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες κατασκευής και συντήρησης σύνθετων πληροφοριακών υποδομών.     

Οι παραγωγοί λογισμικού επίσης αντιμετωπίζουν πολλές νέες προκλήσεις. Υπάρχει ανάγκη πια για ανάπτυξη λογισμικού, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από εκατομμύρια καταναλωτές ως υπηρεσία μέσω των προσωπικών τους υπολογιστών. Με το πέρασμα των χρόνων νέες προτάσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους και έχουν υιοθετηθεί σε συνδυασμό πάντα με τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως η πολυεπεξεργασία ή τα δίκτυα υπολογιστών. Στις προτάσεις αυτές που κατά καιρούς εμφανίστηκαν εμπεριέχεται το cluster computing, το grid computing, το P2P, το service computing και πρόσφατα το cloud computing. Όλα αυτά τα μοντέλα υπόσχονται ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένες δυνατότητες και μπορούν να αποφέρουν έσοδο πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από την διάθεση τους.


Οικονομολόγοι έχουν ήδη κάνει προβλέψεις για το πώς το Cloud Computing θα μεταβάλλει την υφιστάμενη βιομηχανία της πληροφορικής. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα που έγινε από την Merrill Lynch το Cloud Computing αναμένεται να φέρει έσοδα της τάξης των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Hamilton D.;2008);  Επιπλέον και ο Gartner σε αντίστοιχη έρευνα εκτίμησε ότι το έσοδο της αγοράς του Cloud για το έτος 2013 θα είναι 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα πολλοί άλλοι οργανισμοί έχουν προβεί σε εκτιμήσεις για τεράστια έσοδα και έχουν περιγράψει τα προσδοκώμενα οφέλη του Cloud Computing και της νέας εποχής που αυτό σηματοδοτεί.


Βιβλιογραφία 

  1. Buyya R., Shin C.; Venugopal S.;(2008); ("Market Oriented Cloud Computing: Vision, Hype and Reality of Delivering IT Services as Computing Utilities"); 10th IEEE International Conference on High Performance Computing and Communications
  2. Hamilton D.;(2008); 'Cloud computing' seen as next wave for technology investors. Financial Post, 04 June 2008. "http://www.financialpost.com/money/story.html ?id=562877"
  3. Kleinrock L.; (2005); "A vision for the Internet"; ST journal of Research, Nov. 2005
  4. BusinessWire.com; Christy Pettey (2011);“http://www.businesswire.com/news/home/20111201005541/en/Gartner-Reveals-Top-Predictions-Organizations-Users-2012”




Δεν υπάρχουν σχόλια: