Εικονικό Χρήμα



Η κυριότερη διαφορά μεταξύ του ηλεκτρονικού και του εικονικού νομίσματος είναι ότι το δεύτερο δεν έχει υλική υπόσταση σε καμία από τις φάσεις ύπαρξης του. Τα εικονικά χρήματα αποθηκεύονται σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με την χρήση των οποίων είναι δυνατή η διενέργεια συναλλαγών σε διάφορα δημόσια δίκτυα όπως το Internet. Το εικονικό χρήμα μπορεί κατά κάποιο τρόπο να αντιστοιχισθεί με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δηλαδή είναι δυνατόν να υπολογιστεί υπόλοιπο, αλλά και να ιχνηλατηθούν οι συναλλαγές από τις οποίες προκύπτει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εικονικό χρήμα είναι δυνατόν να απεικονιστεί με εικονικές μάρκες, οι οποίες αναγνωρίζονται και είναι αποδεκτές μονάχα σε ένα περιορισμένο εμπορικό κύκλωμα. Στην περίπτωση αυτή οι εικονικές μάρκες εκδίδονται μόνο από παρόχους αναγνωρισμένης αξιοπιστίας (Pirjan et; 2008)

Μια ιδιαίτερη περίπτωση εικονικού χρήματος είναι η έκδοση προπληρωμένων καρτών  από εταιρίες τηλεφωνίας, των οποίων όμως ή αξία αναλώνεται σταδιακά και κατά την διάρκεια της χρήσης των υπηρεσιών τους. Στην περίπτωση αυτή οι αξίες δεν βρίσκονται (αναπαριστώνται) στις κάρτες εσωτερικά με ψηφιακή μορφή, όπως στην περίπτωση του ηλεκτρονικού χρήματος.
Και στην περίπτωση αυτή οι καταναλωτές δύνανται να προμηθεύονται εικονικές νομισματικές μονάδες, όποτε το θελήσουν είτε με την ανταλλαγή τους με φυσικό χρήμα είτε με ισόποση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.

Βιβλιογραφία

  1. Pirjan Alexandru, Petrosanu Dana - Mihaela; (2008); Dematerialized Monies - New Means of Payment; Journal of Information Systems & Operations Management; Vol 2; Issue 2, pg 453 - 465 

Δεν υπάρχουν σχόλια: