Software Metrics - Ποιότητα - Ποιότητα Λογισμικού



Ποιότητα

“Ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών μιας οντότητας που της αποδίδουν την ικανότητα να ικανοποιεί εκφρασμένες και συνεπαγόμενες ανάγκες ”. Αυτός είναι ο ορισμός της ποιότητας που έχει υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και βρίσκεται καταγραμμένος στο πρότυπο ISO 8402.

Στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Μπαμπινιώτης Γ.; 2002) ως ποιότητα ερμηνεύεται “το σύνολο των χαρακτηριστικών πράγματος. ότι το χαρακτηρίζει και το διαφοροποιεί από τα όμοια του. το σύνολο των θετικών ιδιοτήτων του”.

“Ποιότητα είναι η συλλογή των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του προϊόντος που σχετίζονται με την δυνατότητα του να εκπληρώνει τις ζητούμενες ανάγκες των πελατών”. Με αυτό τον τρόπο η American Society for Quality (ASQ) διατύπωσε την αντίληψη της περί ποιότητας.

“Ποιότητα είναι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των χρηστών” για τον Philip Crosby (Crosby P.; 1979), ενώ σύμφωνα με τους Juran J., Grynna “ποιότητα είναι η καταλληλότητα προς χρήση” (Juran J., Grynna F.;1995).


Ποιότητα Λογισμικού

Όσο αφορά το λογισμικό, η ποιότητα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του εκείνα που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του χρήστη. Επομένως η έννοια της ποιότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση των αναγκών κα των απαιτήσεων του χρήστη (Garvin D.; 1984).
Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ποιότητα στο λογισμικό είναι ένα υποκειμενικό μέγεθος. Δεν έχουν δηλαδή όλοι χρήστες ενός λογισμικού την ίδια άποψη αναφορικά με την ποιότητα του (Bevan N.; Azuma M.;1997). Αφού λοιπόν η ποιότητα είναι μια αφηρημένη έννοια για να γίνει κατανοητή πρέπει να τεθούν στόχοι μετρήσιμοι.

Ιδιαίτερα για το λογισμικό έχει προσπάθεια ώστε να αναπτυχθούν μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας του. “Η ποιότητα είναι μια πολύπλοκη και πολυπρόσωπη ιδέα” και μπορεί να περιγραφεί από πέντε διαφορετικές πλευρές (Garvin D.; 1984).


  • End user view (θεώρηση από την πλευρά του χρήστη). Η ποιότητα ορίζεται ως η καταλληλότητα για χρήση.
  • Manufacturing View (κατασκευαστική θεώρηση). Η ποιότητα σχετίζεται με την ικανοποίηση των απαιτήσεων και των ιδιαιτεροτήτων που εκφράζονται από τον χρήστη.
  • Product View (θεώρηση από την πλευρά του προϊόντος). Η ποιότητα εξωτερικεύεται από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Value based view (θεώρηση βάσει της αξίας). Η ποιότητα συναρτάται άμεσα από το αξία που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ο χρήστης για να αποκτήσει το προϊόν. 
  • Transcendental View (υπερβατική θεώρηση). Η ποιότητα είναι κάτι που είναι δυνατόν να αναγνωριστεί, άλλα όχι να επιτευχθεί ή να οριστεί με πληρότητα.

Βιβλιογρφία

  1. Μπαμπινιώτης Γ.; (2002); Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας; Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ; Δεύτερη Έκδοση; Αθήνα 2002
  2. Crosby P.; (1979); Quality is Free; New York:McGraw Hill; 1979
  3. Juran J., Grynna F.;(1995); Quality Planning and Analysis; Boston: McGraw Hill; 2d edition; New York 1995
  4. Garvin D.; (1984); “What does product quality really mean?”; Sloane Management Review, pp 25-43
  5. Bevan N.; Azuma M.;(1997); “Quality in Use: Incorporating Human Factors into the Software Engineering Lifecycle”; 3rd international Software Engineering Standards Symposium (ISESS '97); pp 169

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: