Project Team

Πηγή: http://www.tomsplanner.com/blog/Working-on-Toms-Planner-with-a-team
Η ομάδα ανάπτυξης ενός έργου (Project Team) αποτελείται από τον Project Manager αλλά και όλους εκείνους, οι οποίοι δρουν συλλογικά με κοινό στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση των προϊόντων αυτού σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η ομάδα ανάπτυξης ενός έργου ενδεικτικά μπορεί να απαρτίζεται από τους παρακάτω ρόλους α) Project Manager β) προσωπικό διοικητικής υποστήριξης έργου γ) λοιπά μέλη τα οποία εργάζονται στο έργο. Τα μέλη της ομάδας ανάπτυξης είναι δυνατόν να απασχολούνται συνεχώς ή και περιοδικά όταν αυτό απαιτείται από την φάση του έργου. Επιπλέον μπορεί να είναι συνδεδεμένα με σχέση εργασίας με την επιχείρηση / οργανισμό είτε όχι.

Εκτός από τον Project Manager οι συνηθέστεροι ρόλοι που βρίσκουμε στην εξέλιξη των φάσεων ενός έργου είναι:
  • Προσωπικό διοίκησης έργου. Είναι τα μέλη της ομάδας, που ασχολούνται με υποστηρικτικές ως προς την διοίκηση έργου, εργασίες όπως προγραμματισμός, προϋπολογισμός, δημιουργία απολογιστικών αναφορών, υποστήριξη επικοινωνίας κλπ. Ενίοτε ο ρόλος αυτός υποστηρίζεται ή και εκτελείται από το Project Management Office.
  • Προσωπικό έργου. Η ένταση εργασίας των μελών της ομάδας αυτής είναι η αυτή που προάγει το έργο και δημιουργεί τα παραδοτέα.
  • Εξειδικευμένο προσωπικό υποστήριξης. Τα μέλη της κατηγορίας αυτής εκτελούν συχνά εργασίες στο κλείσιμο του έργου ή παρέχουν συμβουλευτικές οδηγίες στην διάρκεια του, όπως παροχή νομικών υπηρεσιών, υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης, υπηρεσίες και οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας κλπ.
  • Τελικοί χρήστες ή εκπρόσωποι του πελάτη. Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι συνήθως οι τελικοί αποδέκτες των προϊόντων του έργου και συμμετέχουν με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσουν ότι τα παραδοτέα ικανοποιούν τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε το έργο.
  • Συνεργαζόμενες τρίτες οντότητες. Είναι συνήθως τρίτες εταιρίες / οργανισμοί, οι οποίες μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες στο έργο ως εργολάβοι. 
  • Συνεργάτες. Οι συνεργάτες είναι επίσης τρίτες εταιρίες / οργανισμοί, οι οποίοι όμως έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την παραγωγό επιχείρηση / οργανισμό παρέχοντας τεχνογνωσία και εξειδικευμένες εργασίες για την επίτευξη του έργου
Βιβλιογραφία.

  1. Project Management Institute, Inc (2009); A guide to the project management body of knowledge; pp 35 - 36
  2. Pinto M., Pinto J.;(1990); "Project Team communication and cross-functional cooperation in new program development"; Journal of Product Innovation Management; Vol 7; Issue 3; Sept 1990; pp 200 - 212
  3. Jones N., Harrison A.; (1996); "IS project team performance: An empirical assessment"; Information and Management; Vol 31; Issue 2; Nov 1996; pp 57 - 65


Δεν υπάρχουν σχόλια: