Amazon Simple Queue Services (Amazon SQS)



Η υπηρεσία Amazon Simple Queue Services (Amazon SQS), δίνει την δυνατότητα οργάνωσης και μεταφοράς μηνυμάτων ή δεδομένων μεταξύ κατανεμημένων υπολογιστικών συστημάτων (Jinesh Varia; 2011);. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα web service.

Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο internet μπορούν να προσθέτουν ή να διαβάζουν μηνύματα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια εγκατάσταση σχετικού λογισμικού ή κάποια ειδική ρύθμιση στο firewall. Τα components των εφαρμογών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Amazon SQS μπορούν να τρέχουν ανεξάρτητα, δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο δίκτυο, δεν χρειάζεται να έχουν αναπτυχθεί σε ίδιες τεχνολογίες όπως επίσης δεν χρειάζεται να εκτελούνται ταυτόχρονα  (Murty J.; 2008).
 Οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα απεριόριστο αριθμό από Amazon SQS ουρές, καθεμία από τις οποίες μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει απεριόριστο αριθμό μηνυμάτων.

  • Νέα μηνύματα μπορούν να προστεθούν σε μια ουρά ανά πάσα στιγμή. Το κυρίως σώμα του μηνύματος μπορεί να περιέχει έως και 8 ΚΒ κειμένου σε οποιαδήποτε μορφή.
  • Ένας υπολογιστής μπορεί να ελέγχει μια ουρά για μηνύματα που περιμένουν να διαβαστούν ανά πάσα στιγμή.
  • Ένα μήνυμα χαρακτηρίζεται ”locked” όταν μια διεργασία το επεξεργάζεται. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η ταυτόχρονη επεξεργασία από άλλη υπολογιστική μονάδα. Εάν η επεξεργασία αποτύχει, το κατάσταση “locked” θα λήξει και το μήνυμα θα είναι πάλι σε κατάσταση “διαθέσιμο”.
  • Τα μηνύματα μπορούν να διατηρηθούν στις ουρές έως τέσσερεις ημέρες.
  • Οι πρόσβαση στο Amazon SQS επιτυγχάνεται μέσω SOAP (simple XML-based protocol to let applications exchange information over http) και διεπαφών ερωτημάτων.
 Βιβλιογραφία

  1. Jinesh Varia; (2011); "Architect for the cloud: Best Practices"; amazon web services
  2. Murty J.; (2008); Prgorgamming Amazon Web Services: S3, EC2, SQS, FPS, and SipmleDB; P51 &P261 & P498 ; O'Reilly

Δεν υπάρχουν σχόλια: